General Wolters: Više od 60 pripadnika OS BiH spašavaju živote u Afganistanu

Vrhovni komandant Savezničkih snaga za Evropu (SACEUR) general Tod D. Wolters pohvalio je učešće pripadnika Oružanih snaga BiH u mirovnim operacijama, posebno u Afganistanu

0
64

Vrhovni komandant Savezničkih snaga za Evropu (SACEUR), general Tdo.D Wolters izjavio je danas u Sarajevu kako se NATO i komanda na čijem je čelu raduju mogućnostima za daljnje intenziviranje i produbljivanje vojne saradnje s Bosnom i Hercegovinom. 

General Wolters, koji boravi u posjeti Bosni i Hercegovini, nakon susreta s najvišim dužnosnicima Ministarstva Odbrane i Oružanih snaga BiH (OSBiH), istaknuo je kako je u 2019. godini realizirano dosta zajedničkih aktivnosti.

Izrazio je zadovoljstvo ostvarenim stepenom saradnje, kao i planskim aktivnostima koje slijede u narednoj, 2020. godini, potcrtavajući spremnost za ulaganje nove energije u saradnju s OSBiH.

General Wolters je pohvalio angažman OSBiH u sklopu mirovnih operacija, a posebno u operaciji u Afganistanu, gdje se trenutno nalazi više od 60 pripadnika OS. 

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš je kazala kako je razgovarno o intenziviranju saradnje BiH, Ministarstva odbrane i NATO-a, uključujući i nove vidove saradnje, kao i zakonske obaveze koje ima MOBiH, a koje se tiču sudjelovanja u mirovnim misijama i drugih pitanja značajnih za odbrambeni sektor BiH.

Sagovornici su razmijenili mišljenje o različitim sigurnosnim pitanjima i modalitetima pomoći Bosni i Hercegovini i Ministarstvu odbrane, a sve radi daljnjeg jačanja sigurnosti i stabilnosti u regionu jugoistočne Evrope.

Pendeš je razgovore ocijenila sadržajnim i konstruktivnim, izražavajući zahvalnost generalu Voltersu za posjetu Bosni i Hercegovini i Ministarstvu odbrane, već na početku novoga mandata.