Subota, 24 Februara, 2024
HomeFudbalFudbalski savez Mađarske izveo prevaru koja je podigla na noge cijelu regiju

Fudbalski savez Mađarske izveo prevaru koja je podigla na noge cijelu regiju

Mediji u regiji danas su objavili kako je Evropska fudbalska federacija UEFA donijela odluku koja bi mogla razbjesniti Hrvatsku i zemlje u okruženju, a posebno Srbiju koja je s Mađarskom u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

Fudbalski savez Mađarske je proteklih dana tražio da se kontroverzna zastava Velike Mađarske ne tretira kao politički simbol, a potom sam i objavio kako im je krovna evropska fudbalska organizacija izdala takvo dopuštenje.

Objava je podigla prašinu u regiji jer bi po tome navijači mogli bez problema na tribini isticati spornu zastavu koja osim Mađarske obuhvaća i teritorije Austrije, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Slovačke, Rumunjske i Ukrajine.

Mađarska je nakon Prvog svjetskog rata ostala bez 70 posto svog teritorija, a ti dijelovi su vraćeni drugim zemljama. Od 2002. godine Mađari su stvorili ideju o povratku na stare granice, a sada će ju isticati i na utakmicama.

NS Mađarske je zatražio jasnu odluku od UEFA-e i FARE-a u vezi s dozvolom za prikazivanje historijskih simbola. Prihvaćajući naše argumente, ove dvije organizacije su priznale da ovdje nema rasističkog ponašanja. Međutim, to se ne odnosi na dodatne simbole i natpise, kao ni na pjesme navijača – poručili su Mađari.

Ova odluka je odjeknula posebno u Srbiji gdje su ju dočekali s nevjericom. Većina medija u susjednoj državi dočekala je ovu odluku kao sramotnu, jer Srbija i Mađarska se sastaju u kvalifikacijama za Euro. Prva utakmica je na rasporedu 7. septembra u Beogradu, dok je uzvrat 14. oktobra u Budimpešti.

Ogorčeni su bili i Rumunji koji također igraju s Mađarskom koja svojata njihov teritorij. Pojedini rumunjski političari su se već oglasili i poručili UEFA-i da uopće nije svjesna šta znači zastava Velike Mađarske.

Međutim, saznajemo da je sve zapravo velika prevara u ‘mađarskoj kuhinji‘.

Pa kako bi predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin dozvolio da Mađari uzurpiraju dio njegove Slovenije, ili primjerice, Zvonimir Boban, svoje Hrvatske? Mađari su, zapravo, sami na svoju ruku objavili da su dobili dopuštenje, a UEFA sada sve demantira.

Saopćenje UEFA-e koje potpisuje glavni sekretar Theodore Theodoridis prenosimo u cijelosti.

“Dragi gospodine Vági,

referiramo se na našu prethodnu korespondenciju od 20. marta ove godine, vezanu uz upotrebu zastava i obilježja ‘Historijske Mađarske‘ ili ‘Velike Mađarske‘ na utakmicama UEFA-e.

Na naše veliko iznenađenje, iz medija smo saznali da je UEFA navodno dopustila upotrebu takvih zastava i obilježja na UEFA-inim natjecanjima.

Zbog toga, da bismo izbjegli svaku sumnju, želimo da bude potpuno jasno – UEFA niti u jednom trenutku nije dopustila upotrebu takvih zastava ili obilježja.

Nadalje, kao što smo vam i naveli u našem dopisu, upotreba takvih zastava i obilježja može dovesti i do disciplinskih mjera, zbog čega vam savjetujemo da poduzmete sve neophodne mjere kako bi upotrebu navedenihi obilježja spriječili na UEFA-inim natjecanjima – stoji u saopćenju UEFA uz još jedan naglasak na moguću upotrebu svih postojećih disciplinskih sankcija u slučaju nepridržavanja ovih uputa.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -