Film o mučnom putovanju afganistanske porodice ka slobodi dotakao srca publike AJB DOC-a

Četvrti dan drugog izdanja AJB DOC Film Festivala završen je projekcijom nagrađivanog filma "Ponoćni putnik" afganistanskog reditelja Hassana Fazilija koji je uz pomoć mobitela snimio dokumentarac koji je proglašen jednim od najvažnijih filmova o migracijama.

0
70

Autobiografska priča Hassana Fazilija i njegove porodice koja je pretočena u ovaj dokumentarni film više je nego filmska i dotakla je publiku AJB DOC Film Festivala.

Nakon što je njegov dokumentarni film “Mir” emitovan na afganistanskoj državnoj televiziji, talibani su ubili glavnog junaka, a reditelj Fazili našao se na njihovoj listi za odstrel. Bio je primoran sa suprugom i dvjema kćerkama napustiti domovinu.

U trenutku kada im je odbijena zaštita koju su tražili kao izbjeglice, Hassan i njegova supruga shvatili su da kontrolu nad situacijom mogu uspostaviti samo oslonivši se na kameru na mobilnom telefonu. U tom trenutku mobilnim telefonima počinju snimati autobiografski film koji prati njihovo putovanje zloglasnom balkanskom krijumčarskom rutom.

Uprkos nedostatku tehničkih ili produkcijskih uvjeta, Fazili je uspio napraviti film koji je doživio veliki uspjeh. Nakon premijere na Sundance Film Festivalu na kojem je osvojio nagradu, prikazan je na Berlinaleu gdje je također nagrađen te mnogim drugim međunarodnim festivalima. Nagrade koje je dobio donijele su mu status jednog od najuspješnijih dokumentarnih filmova godine.