Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
HomeAktuelnoEvo kako pozitivno, a kako negativno utječete na djetetove misli i ponašanje

Evo kako pozitivno, a kako negativno utječete na djetetove misli i ponašanje

Razvoj dječjeg mozga vrlo je bitan aspekt koji utječe na brojne dijelove života – od uspjeha u školi i na poslu, preko uspjeha u vezama s drugim ljudima, do općenitog zadovoljstva i sreće životom. Međutim, kako se to razvija dječji mozak, zašto je to bitno i možemo li utjecati na njega?

Mozak se sastoji od mnogo moždanih stanica koje se nazivaju neuroni. Komunikacija, tj. veze između neurona – sinapse – omogućuju funkcioniranje mozga. Sinapse određuju način na koji razmišljamo, djelujemo i komuniciramo. Drugim riječima, određuju način na koji mozak procesuira informacije i odgovara na njih.

Kada se rode, bebe imaju gotovo sve neurone koje će imati ostatak života. Uspostavljen je dio veza među neuronima, ali većina veza se tek treba razviti. Različiti dijelovi mozga odgovorni su za različite funkcije – emocije, govor, kretanje itd. Povezivanjem stanica, tj. neurona unutar mozga te razvijanjem i povezivanjem različitih dijelova mozga razvija se i kompleksnost ponašanja i razmišljanja djeteta.

Upravo je rano djetinjstvo ključno za uspostavljanje veza među neuronima.

U nastavku saznajte važnost razvoja mozga kod djece, kao i čimbenike koji mogu pozitivno ili negativno utjecati na razvoj dječjeg mozga

Razvoj mozga kod beba i djece

Kao što smo spomenuli, kada se rode, bebe imaju gotovo sve neurone – oko 100 milijardi moždanih stanica. Ipak, unutar prve godine mozak se gotovo udvostruči u veličini, a do odrasle dobi učetverostruči. Razvoj mozga kod beba i djece pripisuje se razvoju povezanosti među moždanim stanicama, tj. broju sinapsi.

Pri rođenju bebe imaju oko 2.500 sinapsi po stanici, dok se taj broj penje na 15.000 sinapsi po stanici u drugoj ili trećoj godini djetetova života. Na razvoj sinapsi se može utjecati, a upravo te veze omogućuju funkcioniranje mozga.

Zašto je razvoj mozga kod djece bitan?

Zašto je zapravo bitno kako se razvija dječji mozak i kako možemo pozitivno utjecati na njegov razvoj? Razvoj mozga kod djece nadilazi puki razvoj inteligencije. Razvojem povezanosti unutar mozga razvijaju se i brojne druge funkcije koje su ključne za sreću i uspjeh djeteta, a kasnije odrasle osobe. 

Između ostalog, mozak je odgovoran za način na koji razmišljamo, percipiramo svijet i ponašamo se. U tom kontekstu, razvojem mozga razvijaju se različite emocionalne i socijalne vještine. Osim toga, razvijaju se i kognitivne vještine, kao što su pamćenje, koncentracija i sposobnost rješavanja problema. Sinapse, tj. neuronske veze u mozgu odgovorne su za kompleksne sposobnosti poput motivacije, samoregulacije i komunikacije.

Razvijanje ovakvih vještina u djetinjstvu ključno je za uspjeh u školi i na poslu, uspjeh u vezama s drugim ljudima i zadovoljstvo i sreću životom. Iako se mozak može razvijati i mijenjati u odrasloj dobi, najpodložniji je promjenama u djetinjstvu, kada se ovakve vještine lako usvajaju.

Utjecaj odgoja na razvoj mozga

Razvoj mozga ovisi o različitim čimbenicima, kao što su genetika, pravilna prehrana i unos nutrijenata tijekom trudnoće. Odgoj, tj. okolina u kojoj se dijete nalazi ima velik utjecaj na razvoj mozga, tj. stvaranje veza unutar mozga. U nastavku doznajte koji čimbenici utječu negativno, a koji pozitivno na razvoj mozga djeteta.

Razvoj dječjeg mozga – negativni utjecaji

Istraživanja su pokazala da postoje čimbenici koji mogu izrazito negativno utjecati na razvoj mozga djeteta, a samim time i na kasniju uspješnost u različitim aspektima života. Neki od čimbenika koji mogu negativno utjecati na razvoj mozga kod djece su:

  • izloženost nasilju
  • zanemarivanje
  • ekstremni ili kronični stres
  • siromaštvo.

Razvoj dječjeg mozga – pozitivni utjecaji

Iako, nažalost, postoje brojni čimbenici koji mogu negativno utjecati na razvoj dječjeg mozga i posljedično na uspjeh i sreću djeteta, postoje brojne radnje kojima možete pozitivno utjecati na djetetov razvoj. Mozak se razvija tijekom svakodnevnih interakcija, a to uključuje interakcije s roditeljima, skrbnicima, učiteljima i drugim ljudima koji se nalaze u djetetovu životu.

Prije svega, za dobrobit djeteta, kao i za razvoj njegovog mozga i vještina vrlo je važna adekvatna briga za dijete. To podrazumijeva davanje dovoljno pažnje te razumijevanje i njegovanje djetetovih potreba. Naime, svako dijete ima različite fizičke i emocionalne potrebe, ovisno o dobi, razini razvoja i osobnosti. Važno je razumjeti što je vašem djetetu potrebno i njegovati te potrebe.

Pročitajte i ovo: Trebaju li djeca zapravo piti mlijeko?

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -