Džaferović u Zenici: Veliki turski narod 15. jula dao snažan odgovor u odbrani demokratije

Ambasador Turske Haldun Koc, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i druge zvanice obišli su i izložbu na temu 15. jula koja se sastoji od fotografija Anadolu Agency zabilježenih u noći pokušaja puča 2016. godine

0
64
Šefik Džaferović (Foto: Haris Badžić - Anadolu Agency)
Zenica

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović izjavio je danas u Zenici na svečanom otvorenju 16. sportskih igara ratnih vojnih invalida organizovanih u saradnji Ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Federacije BiH i Saveza ratnih vojnih invalida FBiH, da ovaj događaj ima veliku simboliku jer u njemu učestvuju ljudi koji su uz šehide i ostale borce najzaslužniji za slobodu Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA). 

“Svi ste vi pobjednici jer ste bili pobjednici onda kada je bilo najpotrebnije, kada se branila Bosna i Hercegovina. Danas izgrađujemo demokratsku i cjelovitu BiH, gradimo njene institucije i borimo se za prijateljske veze sa zemljama svijeta, i zato borba za ovu zemlju za koju ste se vi borili još nije završena”, rekao je Džaferović na otvorenju sportskih igara čiji je i visoki pokrovitelj i dodao:

“Mi ćemo osigurati cjelovitu, demokratsku BiH, državu svih njenih naroda i građana”. 

Džaferović je dodao da će “patrioti ove zemlje čuvati svoju zemlju do Sudnjeg dana”. 

Član Predsjedništva BiH je podsjetio na događaj od prije tri godine, koji se dogodio 15. jula 2016. godine u Turskoj kada je teroristička organizacija FETO pokušala izvesti državni udar i tako svrgnuti demokratski izabranu vlast. 

“Drago mi je što se ovim događajem pruža i jedan vid podrške obilježavanju događaja koji se dogodio 15. jula prije tri godine u Turskoj. Tada je pokušan državni udar. Tada je veliki turski narod dao snažan odgovor u odbrani demokratski izabranih institucija i hvala vam što se ova dva događaja povezali”, rekao je Džaferović. 

Zahvalio je predsjedniku Turske Recepu Tayyipu Erdoganu i turskom narodu što pomažu i ovaj vid manifestacija u Bosni i Hercegovini, budući da sportske igre, između ostalih, podržava i Ambasada Turske u BiH. 

Otvorenju igara su pored Šefika Džaferovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, prisustvovali i ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno oslobodilačkog rata Federacije BiH Salko Bukvarević, premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić, gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, drugi predstavnici kantonalnih i lokalnih vlasti, predstavnici boračkih udruženja te učesnici sportskih igara. 

Federalni ministar Salko Bukvarević je rekao da Vlada Federacije BiH ima trajnu zadaću da podržava ovakve manifestacije. 

On je podsjetio da je Armija RBiH branila i odbranila državu Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane. 
Ambasador Turske u BiH Haldun Koc je podsjetio da “smo prošle godine imali priliku zajedno biti u Goraždu, a ove u Zenici”. 

“Turska je jedan od najbližih i najprisnijih prijatelja Bosne i Hercegovine i osjećamo se jako počastvovano i sretno što smo zajedno u ovakvim danima”, rekao je Koci dodao: 

“Petnaestog jula 2016. vi ste bili uz nas, podržali ste nas i mi to nikada nećemo zaboraviti. Molim Uzvišenog Boga da podari rahmet svim našim šehidima i u BiH i u Turskoj”, kazao je Koc. 

On je poručio da niko neće moći narušiti bratstvo Turske i BiH. 

“Stabilnost Turske je stabilnost BiH, prosperitet BiH je i naš prosperitet, niko neće moći narušiti bratstvo Turske i Bosne i Hercegovine”, rekao je Koc u dijelu obraćanja na bosanskom jeziku. 

Ambasador Koc, član Predsjedništva Šefik Džaferović i druge zvanice obišli su i izložbu na temu 15. jula koja se sastoji od fotografija Anadolu Agency (AA) zabilježenih u noći pokušaja puča, kada su teroristi FETO-a infiltrirani u redove turske vojske pokušali svrgnuti demokratski izabranu vlast i tom prilikom ubili 251, a ranili preko 2000 osoba.

Izložba će biti otvorena u Gradskoj areni “Husejin Smajilović”, gdje se održavaju i sportske igre ratnih vojnih invalida, i to u narednih sedam dana, a organizuje je “Yunus Emre” institut. 

U okviru sportskih igara biće odigrana i revijalna malonogometna utakmica između reprezentacija Saveza RVI FBiH i Turske vojne misije u BiH, koja djeluje u okviru EUFOR-a.