migrantima Drina uzima živote migrantima

Drina uzima živote migrantima

Drina uzima živote migrantima

Tijelo 30-godišnjaka pronađeno oko 300 metara uzvodno od ušća rijeke Janje u Drinu

Pripadnici Civilne zaštite Bijeljina, na poziv Policijske stanice u Janji, zajedno s članovima Ekološkog udruženja “Ada” iz Janje, izvukli su u nedjelju navečer u 20.30 sati tijelo utopljenika iz korita rijeke Drine, potvrđeno nam je u Civilnoj zaštiti Bijeljina.

Obavljen uviđaj

Nenad Jovanović, član Civilne zaštite Bijeljina, kaže da je tijelo utopljenika pronađeno oko 300 metara uzvodno od ušća rijeke Janje u Drinu.

– Brzo smo se organizirali nakon poziva koji smo dobili iz Policijske stanice Janja. Pretpostavlja se da je riječ o migrantu iz neke od arapskih zemalja. Prema prvim procjenama, u pitanju je 30-godišnjak – izjavio je Jovanović, istakavši da je policija obavila uviđaj te da će više informacija biti poznato nakon što se obavi obdukcija tijela utopljenika.

U Odsjeku za civilnu zaštitu Gradske uprave Bijeljina kažu da nemaju evidenciju o do sada nastradalim migrantima u rijeci Drini, ali da se svake godine evidentiraju tri do četiri takva slučaja.

Drago Ristić, šef Civilne zaštite u Bijeljini, kaže da je Civilna zaštita nekoliko puta do sada učestvovala u izvlačenju tijela utopljenika, za koje je kasnije utvrđeno da je riječ o migrantima, ali da je bilo i slučajeva utapanja ljudi s područja Semberije kada tijela utopljenika nisu pronađena.

Prevrtanje čamca

Tokom prošle godine zabilježeno je utapanje migranta u Tabancima kod Zvornika kada je pokušao pregaziti Drinu, a zabilježeno je i prevrtanje čamca s desetero migranata azijskog porijekla koji su pokušavali da prijeđu na teritoriju BiH. Utapanje migranata, odnosno pronalaženje tijela uglavnom mlađih ljudi, prosječne starosti oko tridesetak godina, zabilježeno je u protekle tri godine na više lokacija, počevši od Bratunca, Banje Koviljače, Loznice, Zvornika, pa do Janje i Popova u Semberiji, nedaleko od Pavlovića mosta.

Prema izvještajima nevladinih organizacija, u prošloj godini, u razmaku od samo mjesec, zabilježeno je utapanje čak sedmero migranata. Dva tijela migranata porijeklom iz Afganistana tom prilikom su identificirana uz pomoć članova porodice i prevezena su u njihovu zemlju, dok se ostalima izgubio svaki trag i nije im se saznalo ni za imena.

IZVOR: AVAZ