Američki predsjednik Donald Tramp (Donald Trump) potpisao je zakon koji se tiče odbrambene proizvodnje a koji obavezuje giganta General Motors da proizvodi respiratore.Kompanija će sada biti obavezna da “u skladu sa Zakonom o proizvodnji odbrambenih proizvoda” pravi respiratore. 

Podsjetimo, Tramp je ranije u bijesnoj Twitter poruci pozvao proizvođače automobila Ford i General Motors da “odmah” počnu sa proizvodnjom respiratora da bi odgovorili na epidemiju korona virusa.

– Treba odmah da otvore svoju fabriku Lordstaun u Ohaju, koja je glupo napuštena, ili neku drugu fabriku i počnu da proizvode respiratore – napisao je on.

– Ford, bacite se na respiratore, brzo!!! – dodao je Tramp.Guverner države Njujork već nekoliko dana poziva saveznu vladu da obezbijedi respiratrore da bi bili spremni za vrhunac epidemije koji prema njemu treba da bude za tri sedmice. 

Trampova bijesna poruka je u suprotnosti sa njegovom sinoćnjom izjavom u kojoj je rekao da ne vjeruje da je potrebno 40.000 ili 30.000 respiratora.