AKTUELNO Član Predsjedništva BiH

Dodik reagirao na izjave Palmera: Za promjenu Dejtona potrebna je i naša politička volja

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je Dejtonski sporazum međunarodni ugovor i da se on ne može mijenjati dok dva entiteta i tri konstitutivna naroda ne odluče da to urade.

Komentirajući izjavu specijalnog američkog predstavnika za Balkan Metjua Palmera (Matthew) da je Dejtonski sporazum podložan izmjenama, Dodik je istakao kako su promjene ovog sporazuma regulirane i da je apsolutno kršenje međunarodnog prava to što su radili prethodni visoki predstavnici, podržani prethodnom američkom politikom, a to je da su rušili Dejtonski sporazum.

– Oni jednostavno iz navike pokušavaju da zadrže takvu vrstu priče. Mislim da sudbina BiH zavisi od toga hoćemo li se vratiti na izvorni tekst sporazuma ili će on do kraja biti devalviran naporima koji dolaze sa strane – rekao je Dodik za ”Glas Srpske”.

Na pitanje može li Narodna skupština RS ratificirati Dejtonski sporazum, kako to tvrde neki pravnici i politikolozi, Dodik je odgovorio potvrdno.

– Narodna skupština predstavlja Republiku Srpsku. RS je strana potpisnica svih aneksa Dejtonskog sporazuma, pa prema tome i Aneksa IV koji se zove Ustav BiH. Narodna skupština je ta koja ima pravo da ne samo prihvati nego i da mijenja Dejtonski sporazum i samo je to mjesto gdje u ime RS može biti osigurana odluka i politička volja za bilo šta o tome – rekao je Dodik.

On ističe da, što se tiče RS, Dejtonski sporazum ima podršku u obliku u kojem je napisan.

– Za promjenu Dejtona potrebna je i naša politička volja. Nje nije bilo ni onda kada su pokušali da vrše pritisak i uvjetuju ljude. To su bili neregularni uvjeti za izražavanje političke volje – rekao je Dodik.

On je istakao da su sve odluke koje su donijeli Volfgang Petrič (Wolfgang Petritsch), Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown) i svi drugi visoki predstavnici pravno ništavne, jer se, kako kaže, zasnivaju na neizražavanju političke volje.

– Oni su sebi pribavili bonska ovlaštenja za koja je tadašnji visoki predstavnik Vestendorp rekao da to nije u skladu s Dejtonom – rekao je Dodik.