Subota, 13 Aprila, 2024
HomeAktuelnoDionice banaka su ponovo naglo pale, investitori i dalje nervozni

Dionice banaka su ponovo naglo pale, investitori i dalje nervozni

Dionice banaka su ponovo naglo pale jer su investitori i dalje nervozni nakon propasti banke Silicijumske doline (SVB) u SAD prošle sedmice.

Neuspjeh SVB-a izazvao je bojazan da bi se i druge banke mogle suočiti s problemima.

Dionice švicarskog bankarskog giganta Credit Suisse dostigle su novi minimum nakon što su pale za 20%.

Pad je uslijedio nakon što je najveći investitor Credit Suisse-a rekao da banci više ne može pružiti finansijsku pomoć.

Indeksi dionica širom Evrope – uključujući britanski FTSE 100 – pali su za oko 2,5% do sredine jutra.

FTSE 100 je pao za 6% u protekloj sedmici i dostigao najniži tromjesečni nivo.

“Investitori su i dalje nervozni zbog onoga što bi moglo vrebati u sjeni”, rekao je Russ Mould, direktor ulaganja u AJ Bell.

“Nije ni čudo što je raspoloženje investitora i dalje oprezno prema velikim bankama s obzirom da je kreditna aBanku – koja se specijalizirala za kreditiranje tehnoloških kompanija – u petak su zatvorili američki regulatori, što je bio najveći propust jedne američke banke od 2008. godine.

SVB-ov UK ogranak je kupio HSBC za jednu funtu.

Nakon kolapsa SVB-a, njujorška Signature Banka je također propala, a američki regulatori garantirali su sve depozite.

Ali strahovi su i dalje prisutni zbog posljedica kolapsa, a trgovanje dionicama banaka bilo je nestabilno ove sedmice.

U ponedjeljak je trgovanje privremeno zaustavljeno u nekoliko manjih američkih banaka zbog pada akcija, iako je u utorak došlo do oporavka cijena dionica.

Međutim, gigant kreditnog rejtinga Moody's upozorio je na još više bola za američki bankarski sistem.

U utorak je smanjio izglede za sektor na “negativne” sa stabilnih, upozoravajući na “brzo pogoršanje operativnog okruženja”.

Jedan od problema koji je pogodio SVB bio je to što je bio prisiljen prodati američke državne obveznice koje je držao kako bi prikupio novac.

Ali vrijednost ovih obveznica je pala u protekloj godini jer su američke Federalne rezerve povećale troškove zaduživanja kako bi pokušale obuzdati inflaciju.

Mnoge druge centralne banke – uključujući Banku Engleske – takođe su podigle kamatne stope. Kako stope rastu, vrijednost portfelja obveznica je opala.

Padovi znače da bi mnoge banke mogle imati značajne potencijalne gubitke – iako promjena vrijednosti obično ne bi predstavljala problem osim ako drugi pritisci ne primoraju firme da prodaju udjele.gencija Moody's smanjila svoje izglede na američki bankarski sistem na ‘negativne’.”

Zabrinutost je da banke koje imaju velike nerealizirane gubitke u svojim portfeljima obveznica možda neće imati dovoljno zaštitnih sredstava ako dođe do brzog povlačenja depozita”, rekla je Susannah Streeter, šefica odjela za novac i tržišta Hargreaves Lansdowna.

“Iako se procjenjuje da najveći igrači nisu u opasnosti, zahvaljujući debelom sloju kapitala na kojem sjede i stabilnoj prirodi njihovih depozita, nervoza je opipljiva.”

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -