DEPRESIJA I ANKSIOZNOST (U RALJAMA ŽIVOTA)

0
73

Depresija kao prva bolest 21. vijeka spada u najčešće emocionalne poremećaje. Gotovo svi smo se u nekom periodu svog života osjećali deprimirano, i veoma često, za kratko vrijeme vraćali u normalu. Međutim, ako takvo stanje potraje i poslije nedjelju-dvije dana, ili duže, to može biti znak depresije, istinskog zdravstvenog problema koji može da se pogorša ukoliko se ne liječi na odgovarajući djelotvoran način.

Uobičajeni simptomi depresije uključuju nesanicu, teškoće sa koncetracijom, gubljenje ili povećanje tjelesne težine i povlačenje iz društvenog i poslovnog života.

Aksioznost, kao tjelesnu tjeskobu, možemo smatrati kao produženu “ruku” depresije. Mnogi koji su patili, ili pate, od ove bolesti bi se složili da bi naslov “u raljama depresije” bolje odgovarao, a sebe bi nazvali “olupine” od ljudi.

Zašto toliko ljudi zapada u depresiju? Postoji mnoštvo faktora koji mogu da je prouzrokuju, od trauma iz djetinjstva do tekućih događaja kao što su gubitak voljene osobe ili zaposlenja. Međutim, gotovo svim vrstama depresije zajedničko je osjećanje bespomoćnosti i gubljenja kontrole nad sopstvenim životom. Medicina konstantuje oko 17 vrsta depresije. Postoje neki dokazi  da je depresija praćena pomanjkanjem odredjenih ključnih hemijskih nervnih transmitera u mozgu kao što su kateholamini i serotonin.

Iako depresiju može da inicira mnogo različitih faktora, ima indicija koje povezuju nizak krvni pritisak sa tendencijom zapadanja u depresiju. Kao što stres može da inicira depresiju, isto tako depresiju može da inicira stres. Kako se liječi depresija? Zvanična medicina preporučuje kombinaciju psihoterapije, liječenje razgovorom oko 70% i medikamenata antidepresiva 30%.

Bez obzira da li biste se opredijelili za liječenje putem zvanične, alternativne, ili kombinacijom obje metoda, način ishrane bi bio sljedeći: hranu jesti pretezno čorbastu i dobro raskuvanu (obroci da budu manji a češći), koristiti po mogućnosti pretezno povrće uz dosta mrkve, cvekle, rotkvica, persuna i celera u svakoj kuvanoj hrani, uzimati svježe cijeđene voćne sokove bez zaslađivača, slobodno vrijeme koristiti što više u šetnji po svježem zraku, parkovima, šumi i boravak u veselom društvu, izbjegavati svaku konfliktnu situaciju (kako na poslu tako i u porodici), izlagati se što više suncu. Zabranjuje se konzumiranje alkoholnih pica, crne kafe, konzumirnaje narkotika, boravak u zagušljivim prostorijama, te izbjegavati uzimanje masti životinjskog porijekla, dimljenih suhomesnatih proizvoda i jakih masnoća.

Kantarion ima antidepresivno dejstvo u liječenju blažih i umjerenih oblika depresije koje je bar isto toliko djelotvorno kao i neki tradicionalni, zvanični antidepresivi, ali bez neželjenih propratnih pojava. Moderna nauka je dokazala da liječenje samo jednim od ljekovitih sastojaka u ovoj ljekovitoj biljci – hipericinom, dovodi do značajnog poboljšanja stanja kod anksioznosti, depresije i osjećanja beskorisnosti, poremećaja kvaliteta sna. Istraživanja pokazuju da kantarion znatno pomaže.

Kantarion kao antidepresiv (poznat kao i Bogorodičina trava i Hypericum-perforatum)

Devedesetih godina, prodavajući ljekovite preparate na šetalistu u Igalu, imao sam zadovoljstvo da upoznam mladi bračni par iz Beograda. Oboje visoko stručno obrazovani bavili su se kapsuliranjem hipericina izvucenog iz ovog čaja, naravno u svrhe alternativnog liječenja depresije i aksioznosti.

Matičnjak pomaže kod niza psihičkih problematičnih stanja. Otklanja depresiju, sumorne misli, tugu, razganjuje srce, daje vedrinu, eliminiše napetost – aksioznost, neurasterije. Protiv nesanice čaj od matičnjaka zaslađen medom daje dobre rezultate, kao i kapi Valerijane ukapane u ovaj čaj.

Čaj od matičnjaka

Odoljen – Valerijana, odnosno korijen ove biljke, sadrži eterično ulje kome se pripisuje umirujuće dejstvo. Koristi se kod nervnih poremećaja i kao lijek protiv nesanice. Da li zbog malo neprijatnog mirisa korijena više se koristi tinktura od ove biljke, odnosno alkoholni rastvor.

Vitamini B – kompleksa su prirodan serum protiv stresa, a budući da stres može odvesti u depresiju, važno je stalno ojačavati organizam uzimanjem dovoljno vitamina B. Mnogi simptomi depresije kao što su zbunjenost, gubitak memorije i apatija zapravo mogu biti posljedica nedostatka  vitamina B12.