Danas su u Mostaru održavaju 453. tradicionalni skokovi sa Starog mosta

Tradicionalni 453. visinski skokovi sa Starog mosta, koji će okupiti brojne skakače iz Mostara, ali i cijele regije, održat će se u danas, 28. jula, u Mostaru s početkom u 16 sati.

0
145

Broj skakača još uvijek nije poznat, a on će se znati tek nakon 12 sati, odnosno kada se završe ljekarski pregledi.

Uz skokove, tradicionalno ide i već broj popratnih sadržaja. Tako će i ove godine posjetioci piti kavu iz Vispak džezve, koja sljedeće godine slavi 15. godišnjicu od ulaska u Guinnessovu knjigu rekorda, a pored toga, otvara se i nova atrakcija, odnosno zip line, čija je startna tačka na Lučkom mostu.

Generalni sponzor ovogodišnjih skokova je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, sportski partner je Olimpijski komitet BiH, a skokove su i ove godine podržali Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanskog kantina i mnogi drugi sponzori.

Skokovi sa Starog mosta u Mostaru tradicionalno su takmičenje u skokovima u vodu koje se organizuje svake godine krajem jula. Skokovi datiraju iz vremena gradnje samog mosta, ali prvi skok zabilježen je 1664. Formalno natjecanje ustanovljeno je 1968. i otad se održava svakog ljeta.

Skokovi se izvode u 2 kategorije: na noge i na glavu (lasta). U skokovima na noge poželjno je da skakač prilikom ulaska u vodu napravi što manji pljusak (štrâp) dok je u skokovima na glavu obrnuto.

(FENA)