CRNA GORA Vojska na granici

Crna Gora: Vojska i policija čuvaju granicu od migranata

Savjet za odbranu i bezbjednost razmatrao i izvještaj o odbrani od hibridnih prijetnji

Savjet za odbranu i bezbjednost Crne Gore donio je odluku o angažovanju pripadnika vojske na zaštiti državne granice od ilegalnih migranata, javlja Anadolu Agency (AA).

Na današnjoj sjednici, kojom je predsjedavao predsjednik države Milo Đukanović, odlučeno da pripadnici vojske pomažu crnogorskoj policiji u čuvanju granice.

“Na sjednici je razmotren predlog i donijeta Odluka o angažovanju pripadnika Vojske Crne Gore radi podrške organu uprave nadležnom za poslove policije u zaštiti državne granice od ilegalnih migranata do kraja 2020. godine”, navode iz Đukanovićevog kabineta.

Na sjednici je, kako se ističe, donesena i odluka o učešću pripadnika Vojske Crne Gore na međunarodnim vježbama u 2020. godini. Navodi se da je će pripadnici crnogorske vojske učestvovati na sedam međunarodnih vježbi i da je to dio obaveza Crne Gore kao članice NATO i potreba vojske za obukom.

“Članovi Savjeta upoznati su sa aktivnostima koje je Crna Gora sprovodila u suprotstavljanju hibridnim prijetnjama u 2019. godini i Informacijom u vezi sajber aktivnosti koje je država sprovodila u toku 2018. i 2019. godine. Savjet je zaključio da nadležna ministarstva nastave rad na razvoju kapaciteta za zaštitu i odgovor na prijetnje i aktivnosti iz sajber i hibridnog domena”, navodi se.

Osim Đukanovića sjednici su prisustvovali predsjednik Skupštine Ivan Brajović, premijer Duško Marković, ministar odbrane Predrag Bošković, crnogorski šef diplomatije Srđan Darmanović i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore brigadni general Dragutin Dakić.