Bosanka iz Floride: Svaki svoj uspjeh poklanjam Domovini Bosni i Hercegovini!

Bosanskohercegovačka sportska javnost se iz godine u godinu uvjerava da naša dijaspora predstavlja pravu bazu sportista koji sa sobom nose talenat, želju za radom, ali i veliku ljubav prema Bosni i Hercegovini.

Jedna od takvih je i maratonka Fuada Velić.

Bosanka Fuada Velić

Fuada u posljednje vrijeme reda uspjehe: Našla se među prvim “Six-Star Finisherima” iz Bosne i Hercegovine, skupa sa Tomislavom Cvitanušićem. Riječ je o maratoncima sa šest zvjezdica, što su trkači koji su istrčali svih šest Major maratona (Boston, New York, Chicago, London, Berlin, Tokio).

– Od djetinjstva sam imala jedna cilj, a to je da dosegnem Olimpijske kvalifikacije, ali s obzirom na ratnu situaciju, nisam imala mogućnosti da postignem cilj. Stoga sam odlučila da se fokusiram na maratone. Moja sportska orijentacija i ljubav prema trčanju traje od djetinjstva, što je dovelo do volje za trčanjem maratona – rekla je Fuada.

Pitali smo Fuadu: Koji su tvoji najveći sportski uspjesi?

– Na kraćim trkačkim stazama sam osvajala od prvog do trećeg mjesta na takmičenjima tokom proteklih godina. U 2022. godini istrčala sam jedan od najtežih maratona u državi (Idaho) i smatram da je ovaj maraton životno iskustvo, jer je jedan od najtežih maratona na svijetu. Trenutno sam petog marta 2023. dostigla da sam završila najteže svjetske maratone u svijetu i s tim okrunisana sa 6 zvjezdica. Samim time sam dosegla Ginisov rekord u Tokiju za učešće i izdržljivost na najtežim svjetskim maratonima.

Fuada trenutno živi u floridskom gradu Jacksonvilleu, ali ne krije svoju ljubav prema Bosni i Hercegovini.

– Jako sam srcem vezana za Bosnu i, naravno, svaki svoj uspjeh poklanjam Bosni. Neki od mojih kolega se ljute na to, ali pak smatram da naša država je zaslužila, od nas koji smo iz dijaspore, da se odužimo sa nečim – a moj način da se odužim je moj uspjeh. Za mene, Bosna i Hercegovina je zemlja koja nema zamjenu u mom srcu. Kao dijete sam preživjela ranu Bosne i izgubila tatu u ratu. Ljubav za Bosnom je “amanet” koji je ostavljen nama preživjelim da je čuvamo, pazimo i da se ponosimo na nju – emotivno navodi Velić.

Foto: Facebook Fuada Velić

Za kraj, govorila je o svojim daljim sportskim planovima.

– Trenutno planiram da se kvalifikujem na utrke u sedam kontinenata, s obzirom da imam cilj da budem više uključena u treniranje drugih u gradu u kojem sam trenutno. Izgradila sam u sebi kroz godine trening i željela bih da to podijelim sa generacijama koje mogu imati koristi od ovog, a posebno se to odnosi na mlade generacije iz Bosne – izjavila je Fuada za portal Sportske.ba.