Utorak, 16 Jula, 2024
HomeVijestiSvijetBoravak ovdje gori je od smrti: El Čapo u zatvoru iz kojeg...

Boravak ovdje gori je od smrti: El Čapo u zatvoru iz kojeg niko nije pobjegao, a primit će ga zloglasni cimeri

Meksički narkobos Hoakin El Čapo Guzman (Joaquin El Chapo), koji je osuđen na doživotnu kaznu, prebačen je u najstrože čuvan zatvor  “Supermax” u Koloradu iz kojeg nikada niko nije pobjegao.

El Čapo će biti zatvoren oko 23 sata dnevno u samici koja ima uski prozor visok oko 107 centimetara, a jedino što će moći vidjeti je dio neba.

U ćeliji će imati TV, a imat će pristup vjerskim službama i obrazovnim programima. 

U ovom zatvoru u Koloradu, zatvorenici se ne mogu kretati bez pratnje, a čuvari ih najmanje šest puta na dan prebrojavaju 

Zatvor se nalazi oko 185 kilometara južno od Denvera, a otvoren je 1994. godine te se u njemu nalazi oko 375 zatvorenika.

El Čapo će u ovom zatvoru biti “najkrupnija riba”, mada će imati zanimljivo društvo.

U Koloradu robija i anarhoterorist i briljantni matematičar Teodor Kačinski (Kaczynski) zvan “Unabomber” te također domaći terorista Teri Nikols (Terry Nichols) koji je 1995. digao u zrak uredski kompleks saveznih službi u središtu Oklahome pri čemu je poginulo 168 ljudi, a preko 800 je bilo povrijeđeno.

Od terorista tu je i  Ričard Rid (Richard Reid), sljedbenik El-kaide poznat kao “bombaš s cipelama”, koji je osuđen na doživotni zatvor zbog pokušaja 2001. da digne u zrak avion na prekoatlantskom letu eksplozivom skrivenim u cipelama.

U Koloradu je i Dzokhar Tsarnaev, terorist koji je 2013. izveo napade na sudionike Bostonskog maratona.

El Čapo je u srijedu u Njujorku proglašen krivim za vođenje kriminalne organizacije koja je u SAD prošvercala na tone narkotika te mu je izrečena kazna doživotnog zatvora i dodatnih 30 godina koje su prema zakonu obvezne.

Prije nego je uhapšen 2016., dva puta je pobjegao iz najstrože čuvanih meksičkih zatvora.

SourceAvaz.ba
- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -