Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
HomeSvijetSvijetBivši turski generali pomilovani zbog zdravstvenih problema i starosti

Bivši turski generali pomilovani zbog zdravstvenih problema i starosti

Nakon osude na doživotni zatvor 2018. godine, nekoliko bivših turskih generala pušteno je iz zatvora zbog zdravstvenih problema i starosti. Ova odluka objavljena je u službenim novinama. Sud je osudio generale zbog njihove uloge u kampanji koju je vodila turska prosekularna vojska koja je rezultirala prisilom tadašnjeg premijera Necmettina Erbakana na ostavku. Kazne su im potvrdili žalbeni sud 2021. godine.

Generali su bili osuđeni za svoju ulogu u turskom “postmodernom državnom udaru” koji se razlikovao od prethodnih vojnih preuzimanja vlasti jer nije korištena vojska, već politički pritisak. Vlada Erbakana zamijenjena je koalicijom koju je imenovao predsjednik. Suđenje se održalo kao jedno od nekoliko u zemlji protiv vojnih oficira dok je predsjednik Erdogan nastojao postići odgovornost za njihovo miješanje u političke poslove.

Među bivšim generalima koji su pušteni iz zatvora u petak nakon odluke, bio je i Cetin Dogan, šef vojnih operacija u to vrijeme. Drugi general koji je pušten ranije zbog lošeg zdravlja bio je Cevik Bir, zamjenik načelnika vojnog štaba. Nažalost, glavni optuženik, bivši načelnik Glavnog štaba İsmail Hakkı Karadayı, preminuo je 2020. godine dok se žalbeni postupak još uvijek vodio.

Svrgavanje tadašnjeg premijera Erbakana bilo je rezultat njegovih pokušaja da u turskoj, većinski muslimanskoj, ali sekularnoj zemlji istakne ulogu islama. Vijeće za nacionalnu sigurnost, koje je vojno dominirano, zaprijetilo je akcijom ako Erbakan ne odstupi. Nakon četiri mjeseca, Erbakan je dao ostavku.

Puštanje bivših generala iz zatvora zbog zdravstvenih problema i starosti predstavlja novi razvoj u ovom slučaju. Ova odluka također baca svjetlo na trenutno stanje vojnog utjecaja u Turskoj i na napore predsjednika Erdogana da stavi pod kontrolu vojsku i osigura civilnu vlast.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -