Petak, 24 Maja, 2024
HomeVijestiPolitikaBijedić: Ako Nikšić ne promijeni odluke u Tuzli, napuštamo SDP i osnivamo...

Bijedić: Ako Nikšić ne promijeni odluke u Tuzli, napuštamo SDP i osnivamo novu stranku

Ukoliko najviši organi SDP-a na čelu s predsjednikom Nerminom Nikšićem ne promijene odluku o isključenju članova Žarka Vujovića i Huseina Tokića, članovi partije iz Tuzlanskog kantona će napustiti SDP te formirati novu stranku. Ovo je danas na konferenciji kazao za medije u Tuzli Enver Bijedić, doskorašnji predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a koji je odlukom Nikšića razriješen ove dužnosti.Povjereništvo Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla u ponedjeljak je donijelo odluku o isključenju dvojice zastupnika u Skupštini Tuzlanskog kantona iz stranke, koji su podržali koaliciju sa SDA, a riječ je o Žarku Vujoviću i Huseinu Tokiću. 

Nešto ranije u Kantonalni odbor SDP-a predsjednik partije Nermin Nikšić dužnosti je razriješio organe ovog odbora te je uveo povjereništvo na čijem čelu se nalazi Dževad Hadžić, predsjednik Kluba zastupnika u Skupštini TK

Zbog teškog unutarstranačkog stanja u Tuzli danas je grupa članova razriješenog Kantonalnog odbora održala konferenciju za medije, a tom prilikom je ukazano na probleme koji vladaju u SDP-u.

“Ko je isključio Vujovića i Tokića? Da li je to namjesnik koji je iz Sarajeva postavljen da skida glave ovdje nekim našim ljudima? Da li on uopće ima nadležnosti da isključuje ljude, jer prema Statutu SDP-a znamo da to može samo Glavni odbor. U ovom slučaju je došlo do kršenja statuta te je isključenje neprihvatljivo”, rekao je na početku obraćanja Enver Bijedić kojeg je Nikšić nedavno razriješio dužnosti predsjednika Kantonalnog odbora SDP-a.

On je naveo da je prije dva mjeseca na sjednici Kantonalnog odbora partije u Tuzli jednoglasno donesena odluka o ulasku u vlast te da je prvi korak ka tome bilo skidanje Vlade TK koja je djelovala pod kontrolom PDA. 

“Te odluke nisu ispoštovali neki članovi i na taj način su direktno produžili mandat nelegalnoj vladi PDA i Mirsada Kukića. Ako je trebalo nekoga kazniti i isključiti, onda su oni bili predmet toga”, naglasio je Bijedić.

Kako je istakao, danas okupljeni članovi SDP-a iz svih općina u Tuzlanskom kantonu dali su jasno do znanja da ne podržavaju odluku o nestatutarnom isključenju Vujovića i Tokića iz partije, a ukoliko odluka ne bude promijenjena, bit će prinuđeni formirati novu stranku koja neće imati veze sa SPD-om.

“Ukoliko Predsjedništvo SDP-a, predsjednik i Glavni odbor partije ne ponište ovu odluku o isključenju, mi ćemo biti prinuđeni da svoju političku sudbinu i karijeru tražimo u nekom novom političkom subjektu. To sigurno neće biti nijedan od postojećih, već ćemo biti prinuđeni da na takve drakonske mjere odreagujemo na način da tražimo budućnost u nekom novom političkom subjektu koji će biti socijaldemokratske orijentacije i u korist građana TK i BiH te koji će štititi interese većine, a ne pojedinaca”, izjavio je Bijedić.

Bijedić je kazao će inicijativni odbor za osnivanje nove stranke biti znatno veći od broja okupljenih na današnjoj konferenciji za medije, a činit će ga kvalitetni pojedinci iz svih gradova i općina u Tuzlanskom kantonu, kako navodi Klix.ba.

“Mnogo je nezadovoljnih, jer nisu ljudi radili na terenu da bismo pobijedili i bili opozicija. Zato reagujemo na ovaj način, a sada ne možemo govoriti koliko će članova biti, to će pokazati idući izbori”, istakao je Bijedić te naglasio da današnjoj konferenciji za medije nisu prisustvovali načelnik Gračanice i tamošnji predstavnici zbog ozbiljnog sastanka koji je vezan za trenutna događanja.

On je istakao da pojedincima u Sarajevu ne odgovara jak SDP u Tuzlanskom kantonu u kojem je 37 posto ukupnog rezultata napravljeno na minulim izborima.

“Mi smo tražili da se pitamo proporcionalno rezultatu koji smo napravili, ali imali smo apsurdnu situaciju da donosimo 37 posto glasova, a pitamo se tri posto”, naglasio je Bijedić te dodao da ukoliko ostane trenutno stanje u SDP-u, četiri-pet federalnih zastupnika koji dolaze iz TK će napustiti partiju.

Govoreći o utjecaju gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića u SDP-u Bijedić je kazao da je on sigurno bio protiv toga da se formira vlast u Tuzlanskom kantonu po bilo kojim uslovima.

“Nekakvo objašnjenje je bilo da će to ugroziti lokalne izbore 2020. godine. Ako idemo tim njegovim rezonom, nikad ne treba ući u vlast na kantonalnom, federalnom i državnom nivou. Šta je ovoj zemlji važnije – jedna općina, gradi ili kanton, entitet ili država?”, zaključio je Bijedić.

SourceKlix.ba
- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -