IZVOZ NAORUŽANJA

BiH najviše oružja izvozi u ….

Bosna i Hercegovina je za 10 mjeseci ove godine najviše oružja, municije i vojne opreme, vrijednosti 96,2 miliona KM, izvezla u Saudijsku Arabiju i Egipat, potvrđeno je za Klix.ba.

Namjenska industrija je jedna od rijetkih grana u BiH gdje je izvoz veći od uvoza, pa je 2019. izvezeno ukupno oružja, municije i vojne opreme u vrijednosti 161,15 miliona KM, a uvezeno tek u vrijednosti 12,13 miliona KM.

Izvjesno je da će bh. namjenska industrija do kraja godine ostvariti manji izvoz oružja nego 2018. godine, kada je, prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, vrijednost izvezenog oružja iznosila 205,07 miliona KM.

Izvor: Vanjskotrgovinska komora BiH

Izvor: Vanjskotrgovinska komora BiH

U Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa su za Klix.ba kazali da su prošle godine izdali ukupno 213 dozvola za izvoz oružja i vojne opreme, ukupne finansijske vrijednosti 232,97 miliona eura.

“Podatke o procentu realizacije i broju realizovanih dozvola možemo dostaviti tek po isteku istih. Dozvole izdate u 2018. godini još uvijek su važeće”, kazali su nam u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Navode da su za izvoz oružja i vojne opreme u 2017. godini izdate 224 dozvole, od čega je realizirano ukupno 196 dozvola.

“Vrijednost izvoza prema izdatim dozvolama iznosila je 296,10 miliona eura, dok je ukupna vrijednost realiziranih dozvola iznosila 102,54 miliona eura”, kazali su nam u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Izvor: Vanjskotrgovinska komora BiH

Izvor: Vanjskotrgovinska komora BiH

Za izvoz oružja i vojne opreme u 2016. godini izdata je 201 dozvola, od čega su realizirane ukupno 192 dozvole.

“Vrijednost izvoza prema izdatim dozvolama iznosila je 305,02 miliona eura, dok je ukupna vrijednost realiziranih dozvola iznosila 104,36 miliona eura”, istaknuto je iz Ministarstva vanjske trgovine za Klix.ba.

Upitani da li je bilo slučajeva da kompanije koje posluju u okviru namjenske industrije nisu zadovoljile sigurnosne provjere za izvoz oružja iz Bosne i Hercegovine, u Ministarstvu su nam kazali da nije bilo takvih slučajeva.