Petak, 19 Aprila, 2024
HomeAktuelnoAleksander Aamodt Kilde pobjednik spusta u Aspenu

Aleksander Aamodt Kilde pobjednik spusta u Aspenu

Aleksander Aamodt Kilde upisao je nešto posebno na svom putu do pobede u spustu. Norveška zvijezda nadmašila je konkurenciju za 0,61 sekundu u Aspenu dok se sezona Audi FIS Svjetskog kupa bliži kraju.

Kilde je ovom pobjedom  također osvojio sezonski  kristalni globus spusta  i ostao je još jedan spust do kraja. To mu je peti kristalni globus u karijeri i drugi zaredom.

“Nevjerovatno je biti dio ove borbe sa vrhunskim sportistima svijeta. Nevjerovatno je osvojiti kristalni globus. To je tako zabavno i samo treba nastaviti s naporima i pokušati to ponoviti sljedeće godine”, rekao je Kilde.

Kildeu je to šesta pobjeda u spustu u sezoni. On postaje prvi skijaš  koji je osvojio najmanje šest spusta Svjetskog kupa u jednoj sezoni.

Iako je iz Norveške, padine Aspena u Koloradu su domaća staza za Kildea.

“U Aspenu sam od svoje četvrte godine. Ovdje imam porodicu i uvijek me podržavaju. Zaista ih volim i što su danas ovdje je nevjerovatno. Iskreno, nije moglo biti mnogo bolje”, rekao je Kilde.

James Crawford drugo mjesto

Svjetski prvak u superveleslalomu James Crawford  nastavio je svoju formu sjajnim skijanjem i završio na drugom mjestu sa zaostatkom +0.61..

“Imao sam nekoliko grešaka koje su me ometale od Kildea. Sve u svemu, nakon kako su tekle trenažne vožnje, zaista sam zadovoljan trkom”, rekao je Crawford. „Nakon svetskih šampiona i dobrih rezultata tamo, opustio sam se u sezoni. Moj veliki cilj je bio da pobedim u trci, pa sam se posle smirio i imao manji pritisak što mi olakšava da izađem i radim ono što znam.”

Crawford sada ima tri postolja na Svjetskom kupu ove sezone i zlato sa svjetskog prvenstva.

Marco Odermmat treće mjesto

Marco Odermatt  je imao fantastičan niz, ali se zadovoljio trećim mjestom zaostatak +0.63. Odermatt će imati još jednu priliku da u finalu sezone u Soldeuu osigura svoju prvu pobjedu u spustu na Svjetskom kupu.

“Veoma sam zadovoljan podijumom ovdje u Aspenu. Nije mi najlakša staza jer volim malo strmije, tako da je to zaista dobar rezultat”, rekao je Odermatt.

Kilde, Crawford,Odermmat

Vjerovatni prvak sezone, Odermatt sada ima 17 podijuma ove sezone Svjetskog kupa. Prošle sezone je najbolji od svojih 16 podijuma.

Vincent Kriechmayr  imao je  priliku da se bori za titulu u spustu prije današnje trke, ali nije mogao sastaviti dovoljno snage da to izvede. Austrijanac je patio od malo sporijeg starta i na krazu završio na četvrtom mjestu.

Johan Clarey (FRA) je zamalo ostao bez skija, ali se odlično vratio n astazu i osvojio peto mjesto.

Adrian Smiseth Sejersted (NOR) je dao sve od sebe u svom bijegu. Norvežanin je bio u ritmu da izazove svog saigrača na podijumu, ali je promašio vrata i nije završio.

Travis Ganong (SAD) dobio je još jednu priliku u svojoj posljednjoj  takmičarskoj vožnji. Ganong je završio na 17. mjestu okončavši sjajnu karijeru  jer je prije ovog vikenda najavio povlačenje. Ganong je završio sa šest postolja u karijeri na Svjetskom kupu i dvije pobjede.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -