Pahuljast Pečenko: Povratak Rajskog Ptica
Nekada, u srednjem vijeku, božićna trpeza bogatih Europljana blistala je u pravom smislu riječi! Umjesto uobičajenih pečenih jela, na stolu se često nalazila pečena paun! Ovaj šareni ptić, s raskošnim perjem, služio se cijelom na stolu i postavljao kao pravi rajski specijalitet. Ipak, ukusom nije smio zadovoljiti sve, jer su savremenici govorili da ta mesa ima blijed okus.
Glavni junak trpeze: Svinjska Glava
Svinjska glava bila je prava zvijezda božićnog ručka tokom srednjeg vijeka u Engleskoj. Kako bi dostojno krasila stol, svinjsku su glavu ukrašavali ruzmarinom i lovorovim listom. Ova tradicija rezultirala je mnogim božicnim pjesmama posvećenim ovom jelu. Sjetite se samo “Boar’s Head Carol”, koja do danas prepričava taj mirisni i bogati obrok.
Moramo probati: Čorba od Ostrige
Za rane Amerikance, ostrige su predstavljale neodoljivi specijalitet. Dok su uživali u raznim jelima, posebno na Badnje veče, čorba od ostriga postala je omiljen izbor. Tu su dolazili i emigranti iz Irske, koji su, zbog vjerskih običaja, često jeli čorbu umjesto mesa. Tako je prva čorba došla do nas, spojljući sve ono najbolje iz prirode.
Upečatljive Pite: Mincemeat
Neizostavna poslastica koja se vezuje za Božić su pite od mincemeata. Ove pite su vuče korijene iz 11. vijeka i kroz vrijeme su evoluirale u ukusne, začinjene dezerte! Danas, pite se često serviraju na trpezi, a vjerovanje je da će donijeti sreću onima koji ih pojedu kroz 12 dana Božića.
Slatkišem do čuda: Šećerne Šljive
Sjećate se omiljene baletne numere u “Orašaru”? “Ples šećerne šljive” nas podseća na famozne slatkiše iz prošlosti. Ove tvrde slatkiše nazivane su šećerne šljive i bile su znatno više od obične poslastice. Napravljen od raznih sastojaka – slatkih začina i orašastih plodova – bio je pravi užitak za bogatije slojeve društva.
Zagrijana Tradicija: Posset
Zamislite slasni napitak pod blagim mirisom začina i sira. Posset, engleski predak jaja-noga, bio je omiljen zimi. Ova kremasta mješavina mlijeka, alkohola i začina decenijama je nosila naziv užitka koji se ponosno ponavljao na božićnim stolovima.
Anđeli u kutijama: Životinjski Krekers
Životinjski krekeri, koji su nekada služili kao ukrasi za Božić, današnjim generacijama donose uspomene na uspješne zabave i veselo vrijeme provedeno s porodicom. Ova vesela tradicija i dalje živi i danas, a u prvim retro kutijama kriju se slastice koje će svako dijete zavoljeti.
Neka vas ova putovanja kroz istoriju, kroz neobična jela, podsjete na bogate tradicije koje svi volimo i dijelimo za praznike. Uživajte u prijatnim trenucima i inspiracijama za vašu božićnu trpezu!


