Četvrtak, 25 Decembra, 2025
Organizacija vjencanja
HomeMagazinCrvenkasta Poslastica Koja će Oduševiti Svakog: Savršen Desert za Svaku Priliku

Crvenkasta Poslastica Koja će Oduševiti Svakog: Savršen Desert za Svaku Priliku

Unikatna slatkoća za svaku priliku

Praznična sezona se ubrzano bliži, a to znači vrijeme za okupljanje s najmilijima i uživanje u svim onim slatkim trenutcima. Osim tradicionalnih jela, pravo je vrijeme da obogatite svoj praznični sto sa nečim posebnim. Ako vas svakodnevne torte i kolači više ne zadovoljavaju, predlažemo vam da isprobate ove nevjerojatne barske kolače sa brusnicama.

Kreacija koja osvaja srca

Ovi osvježavajući kolači sa brusnicama su kombinacija slatkog i kiselog ukusa, a svaka zalogaj pruža pravo zadovoljstvo. Naša inspiracija dolazi od Trung Vua, vrhunskog chefa iz Instituta kulinarskih umjetnosti u New Yorku. Njegova poslastica je savršeni izbor za sve koji žele iznenaditi svoje goste nečim drugačijim.

Sastojci koji će vas obradovati

Da biste stvorili ovu slasticu, trebat će vam:
– **Kratka kora:**
– 3 1/4 šalice brašna
– 3/4 šalice šećera
– 1/2 šalice svijetlog smešnog šećera
– 1 kašičica soli
– 1 kašičica praška za pecivo
– 1 kašičica cimeta
– 2 štapića + 3 kašike hladnog putera
– 1 veliko jaje
– 1 kašica vanilin ekstrakta

– **Streusel preljev:**
– Pola recepta kratke kore (rezervisano)
– 1/4 šalice sjeckanih badema
– 1/4 šalice ovsenih pahuljica

– **Punjenje od brusnica:**
– 3 šalice brusnica (smrznutih ili svježih)
– 1/2 šalice šećera
– 2 kašičice kukuruznog skroba
– 1 kašica soka od narandže
– Korica jedne narandže

– **Narandžasta glazura:**
– 1 šolja prah šećera
– 2 kašice soka od narandže
– 1/4 kašičice narandžaste arome ili ekstrakta

Koraci do nezaboravnog deserta

1. U velikoj posudi sjedinite sve suhe sastojke za kratku koru i dodajte hladan puter, miješajući dok ne dobijete teksturu sličnu grubom brašnu.
2. Umutite jaje s vanilom i dodajte u smjesu. Miješajte dok se ne sjedini.
3. Razdvojite smjesu na dva dijela. U jedan dio dodajte bademe i ovsene pahuljice, to će biti vaša streusel topinga.
4. Obložite pleh papirom za pečenje i ravnomjerno rasporedite drugu polovicu smjese.
5. U drugoj posudi pripremite punjenje od brusnica i ravnomjerno ga rasporedite preko kratke kore.
6. Na kraju, pospite streusel preko brusnica i stavite peći u prethodno zagrijanu rernu na 350°F (oko 175°C) otprilike 1 sat.
7. Kada se kolač ohladi, preliti ga narandžastom glazurom i isjeći na kockice.

Chefa's savjeti za savršene kolače

– Ne prekomjerno obrađujte tijesto, bolje je kada izgleda nesavršeno sa malo suvih dijelova.
– Hladan puter je ključ za dobivanje savršene kratke kore.
– Svježina voća je važna, pa neka brusnice budu sveže ili smrznute bez prethodnog odmrzavanja.

Završni dodir i uživanje

Ovi kolači sa brusnicama su neodoljivo ukusni i dodaju dašak uzbuđenja na svaki praznični sto. Uživajte u svakom zalogaju i podijelite ovaj recept s prijateljima i porodicom.

Sada kada znate kako pripremiti ove ukusne barske kolače, vrijeme je da se uhvatite posla i zasladite svoje praznike! Uživajte!

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -