Uvod
Zamrzivači su revolucionirali način na koji čuvamo hranu. Omogućavaju nam da uživamo u svježim namirnicama tokom cijele godine. Međutim, iako tehnički možemo zamrznuti gotovo bilo što, postoji lista namirnica koje bi definitivno trebali izbjegavati da stavite u zamrzivač. U ovom članku istražujemo 10 popularnih namirnica koje ne bi trebale završiti u vašem zamrzivaču.
1. Mlijeko i Mliječni Proizvodi
Mlijeko se najbolje čuva u frižideru. Kada se zamrzne, masnoća se odvaja od tečnosti, što može uzrokovati grudvice i neukusan ukus kada se odmrzne. Umjesto da rizikujete pokvareno mlijeko, najbolje je kupiti svježu ambalažu.
2. Cijele Krastavce
Reci “ne” cijelim krastavcima u zamrzivaču. Koji god vapili za zamrzavanjem, stručnjaci se slažu da visoki sadržaj vode čini ove povrće neugodnim nakon odmrzavanja. Moguće je zamrznuti narezane ili pire krastavce, ali cijeli krastavac nije pravi izbor.
3. Neka Salata
Izbjegavajte stavljanje romaine salate u zamrzivač. Kao i krastavci, zbog visoke vlažnosti, salate postaju mokre i neprijatne kada se odmrznu. Ako planirate koristiti salatu u čorbi, možemo samo preporučiti čvršće vrste poput kelja.
4. Školjke Koje Su Već Zamrznute
Školjke se mogu zamrznuti samo jednom. Kada su odmrznute, bolje ih je odmah skuhati. Ponovno zamrzavanje može uzrokovati gubitak kvalitete, a i potencijalno povećati rast bakterija, posebno ako se odmrzavaju na sobnoj temperaturi.
5. Kuvana Tjestenina
Kuvana tjestenina se ne ponaša najbolje kada se zamrzne. Nakon odmrzavanja, često izgleda gnjecavo. Ako se odlučite zamrznuti, skuhajte je malo manje nego što obično radite i odmrznite je u sosu.
6. Sirovi Krompir
Umjesto da zamrzavate sirovi krompir, razmislite o blanširanju ili pečenju prije nego što ga stavite u zamrzivač. Visoki sadržaj vode može uzrokovati da tekstura postane neugodna.
7. Gazirani Napitci i Drugi Konzervirani Proizvodi
Zamrzavanje tople limenke gaziranog pića može izazvati eksploziju. Ako ste u žurbi, bolje je sipati piće u zamrzivač u uri za sigurno hlađenje nego riskirati nered.
8. Pržena Hrana
Kada prženu hranu ponovo zamrznete, ona gubi svoju hrskavost. Ukoliko je ne pojedete odmah, prijedlog je da je čuvate u frižideru nekoliko dana, a zatim jednostavno podgrijete.
9. Jell-O
Zamrzavanje Jell-O-a nije preporučljivo jer će tekstura biti potpuno promijenjena. Ipak, neki ljudi uživaju u zaledjenoj verziji; svakako, ako volite eksperimentirati, dajte mu priliku!
10. Savjeti za Zamrzavanje Hrane
Obavezno izbjegavajte stavljanje vrućih jela direktno u zamrzivač. Ohladite čorbe ili variva prije nego što ih smjestite u zamrzivač. Tako ćete izbjeći zamrzavanje povrtne supe s bakterijama.
Završna Riječ
Izbjegavanje ovih namirnica u zamrzivaču može vam pomoći da održite svoj obrok ukusnim i hranljivim. Kada razmišljate o zamrzavanju hrane, uvijek se zapitajte – hoće li ova namirnica preživjeti proces? Na kraju krajeva, sv fresh food is a happy food!