Nedjelja, 14 Septembra, 2025
Organizacija vjencanja
HomeMagazinZašto Trebate Poslužiti Cheddar Sir Sa Pita Od Jabuka?

Zašto Trebate Poslužiti Cheddar Sir Sa Pita Od Jabuka?

Tradicionalna Kombinacija Kroz Vjekove

Ukoliko ste ikada naručili pitu od jabuka u New Englandu ili na Srednjem zapadu, mogli ste se suočiti s iznenađujućim pitanjem: “Sa sladoledom ili cheddar sirom?” Dok mnogi ne bi pomislili da dodaju sir svom desertu, neki jednostavno ne mogu zamisliti pitu bez njega. Otkuda dolazi ova zanimljiva i ponekad kontroverzna kombinacija?

Kako je Sve Počelo?

Priča o spoju pite od jabuka i cheddar sira datira još od 17. stoljeća. U to vrijeme, bila je uobičajena praksa da se pite poslužuju s raznim mliječnim proizvodima, uključujući kreme i custarde. U Yorkshireu, pita od jabuka je često bila upotpunjena lokalnim Wensleydale sirom, čime je postavljena osnova za ovu tradiciju.

Kada su engleski doseljenici prešli Atlantik, donijeli su sa sobom i ovu kulinarsku praksu. Cheddar sir je postao omiljena opcija jer je bio lako dostupan u New Englandu i na Srednjem zapadu. Do 19. stoljeća, tradicija je bila toliko ukorijenjena da su čak i u Vermontu donijeli zakon koji podstiče restorane da poslužuju pitu od jabuka sa mlijekom, sladoledom ili, po zakonu – šnitom cheddar sira.

Zašto se Cheddar Služi sa Pitom Od Jabuka?

Danas, jabuke su uzgajane kako bi bile pouzdano slatke. Međutim, prije nego što se Red Delicious jabuke pojavile krajem 1800-ih, mnoge jabuke su bile gorke ili bezukusne. Sir je dodavao slani ton koji je isticao slatkoću voća. Osim toga, sladoled nije bio opcija prije ere hlađenja.

Cheddar se posebno dobro uklapa sa pitom jer mu tekstura omogućava da se nosi s mekoćom pečenih jabuka. Dok neki pekari odlučuju pomiješati sir u koru pite, drugi ga radije stavljaju jednostavno kao šniticu na vrh.

Podijeljeni Mišljenja: Sladoled ili Cheddar?

Naravno, nisu svi uvjereni u ovu kombinaciju. Regionalna odanost igra značajnu ulogu; mnogi u New Englandu i na Srednjem zapadu i dalje se drže tradicije, dok oni iz država koje su popularizovale „pie à la mode“, poput New Yorka, češće posegnu za kašikom sladoleda.

Pa, je li cheddar na piti od jabuka kulinarska hereza ili inspirisani genij? Odgovor zavisi od mjesta gdje ste odrasli. No, ako vam se ponudi komad pite sa cheddarom u Vermontu, nemojte raspravljati… to je praktično zakon (iako vas niko neće uhititi i baciti u desertski zatvor ako odlučite uživati u običnoj pite).

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -