Ponedjeljak, 28 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHSporazum BiH i Eurojusta: Novo poglavlje u borbi protiv organizovanog kriminala

Sporazum BiH i Eurojusta: Novo poglavlje u borbi protiv organizovanog kriminala

Saradnja sa pravosudnim tijelima EU

Bosna i Hercegovina je potpisala sporazum koji ima za cilj jačanje saradnje sa Eurojustom. Ovaj sporazum će poboljšati efikasnost istraga i krivičnog gonjenja u slučajevima organizovanog kriminala, terorizma, trgovine ljudima i cyber kriminala.

Unapređenje prekogranične saradnje

Eurojust se fokusira na unapređenje prekogranične saradnje u borbi protiv teških oblika kriminala. Domaćim vlastima će biti pružena podrška u istragama koje zahtijevaju međunarodnu koordinaciju.

Postavljanje tužioca za vezu

Sporazum omogućava postavljanje tužioca za vezu koji će raditi direktno u Eurojustu. Ovo će osnažiti angažman BiH u zajedničkim istragama i olakšati pristup operativnim alatima Eurojusta.

Značaj Sporazuma za BiH

Ambasador Luigi Soreca, šef Delegacije EU u BiH, naglasio je da je ovaj sporazum značajan korak za Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka EU. Pozvao je na brzu ratifikaciju ovog sporazuma, kao i na usvajanje Zakona o zaštiti ličnih podataka.

Naredni koraci

Ključni koraci uključuju ratifikaciju Sporazuma i usvajanje novog Zakona o zaštiti ličnih podataka. Ove mjere su važne za punu operacionalizaciju saradnje sa EUROPOL-om i efikasno sprovođenje zakona.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -