Ponedjeljak, 28 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHUnikatni pristup rehabilitaciji maloljetnika u Centru za socijalnu zaštitu

Unikatni pristup rehabilitaciji maloljetnika u Centru za socijalnu zaštitu

Posjeta Klix.ba portala Centru za socijalnu zaštitu

Redakcija Klix.ba posjetila je Centar za socijalnu zaštitu koji se bavi maloljetnicima. U ovom centru, prema sudskoj odluci, smještaju se maloljetnici koji su počinili teška krivična djela, uključujući ubistva.

Kako izgleda dan maloljetnika u centru?

Tokom posjete, istraženo je kako izgleda svakodnevica maloljetnika. Trenutno u centru boravi šest maloljetnika, od kojih su četiri u privremenom smještaju. Svi su u strogo kontrolisanim uslovima i nikada nisu sami.

Sve aktivnosti se odvijaju pod budnim okom stručnog osoblja. Maloljetnicima je zabranjeno korištenje mobitela i društvenih mreža, što dodatno obezbjeđuje kontrolu njihovog ponašanja.

Odgojne mjere i njihovo značenje

U ovoj ustanovi postoje dvije osnovne vrste smještaja. Prva je služba za resocijalizaciju, koja se bavi odgojnim mjerama izrečenim od strane suda. Druga vrsta smještaja je služba za dijagnostiku i resocijalizaciju, koja se fokusira na privremeni smještaj umjesto pritvora.

Ove mjere imaju za cilj rehabilitaciju maloljetnika i sprečavanje daljnjih kriminalnih aktivnosti. Umjesto tradicionalnog pritvora, ovakav pristup omogućava šansu za bolju budućnost.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -