Ponedjeljak, 28 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHTroika uvrstila neustavni zakon RS-a u Program integrisanja u EU, tvrde iz...

Troika uvrstila neustavni zakon RS-a u Program integrisanja u EU, tvrde iz SDA

Trojka i zakon o tehničkim propisima RS-a

Pristanak Trojke da se Zakon o tehničkim propisima RS-a uvrsti u Program integrisanja u Evropsku uniju izazvao je oštre reakcije iz redova Stranke demokratske akcije (SDA). Prema njihovim riječima, ovaj čin predstavlja direktno nepoštivanje presuda Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Presuda Ustavnog suda Bosna i Hercegovine

Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio je ovo zakonsko rješenje neustavnim u septembru 2023. godine, nakon zahtjeva Šefika Džaferovića. Odluka suda stavila je zakon van snage, ali je Trojka ipak odlučila uključiti ga u program.

Upozorenja iz SDA

Iz SDA su naglasili kako je Trojka dodala fusnotu koja podsjeća na odluku Ustavnog suda, ali to ne umanjuje ozbiljnost situacije. Oni upozoravaju da prema Krivičnom zakonu BiH, nepoštivanje odluka Ustavnog suda može biti kažnjeno zatvorskom kaznom od šest mjeseci do pet godina.

Povijesna greška Trojke

Iz SDA smatraju da Trojka ponavlja grešku kao sa Programom reformi za Plan rasta, koji je Evropska komisija odbila. Ovaj novi korak može naškoditi evropskom putu Bosne i Hercegovine i stvoriti dodatni pritisak sa strane vlasti entiteta RS.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -