Ponedjeljak, 28 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetŠvicarska pod pritiskom da promijeni neutralnu vojnu politiku

Švicarska pod pritiskom da promijeni neutralnu vojnu politiku

Porast poziva za promjenom neutralne politike

Postoji sve veći pritisak unutar Švicarske i inostranstva za prekid jednog stoljeća neutralne vladine tradicije. Ovaj rast poziva dolazi nakon ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine. Švicarski parlament je već preporučio ublažavanje pravila o oružju. Iako je prošle godine vlada odbila promjene, politička situacija se čini promjenjivom.

Izjave ministrice odbrane

Na nedavnoj konferenciji za novinare, ministrica odbrane Viola Amherd izjavila je da se mora “napraviti korak naprijed za našu industriju.” Ova izjava dolazi dok se suočavaju s vanjskim pritiscima iz drugih zemalja, koje su odlučile da ne kupuju švicarsko oružje zbog restrikcija na izvoz.

Uticaj na sigurnost i industriju

Amherd je naglasila važnost tehnologije i znanja za sigurnost. Njena izjava govori o tome kako problemi sa švicarskom industrijom naoružanja mogu direktno uticati na nacionalnu sigurnost. Bez obzira na to, naglasila je da Švicarska nikada ne bi isporučila oružje zemlji u ratu, zadržavajući svoju ulogu kao mirovni posrednik.

Švicarska u globalnom poslu s oružjem

Iako je poznata po svojim neutralnim stavovima, Švicarska je 2022. godine bila četrnaesti najveći dobavljač oružja u svijetu. Međutim, prodaja oružja je pala u 2023., a kritičari smatraju da je neutralni stav zemlje uzrok tog smanjenja.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -