Ponedjeljak, 28 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHOdluka o zaštiti okoliša u Kantonu Sarajevo izaziva kontroverze

Odluka o zaštiti okoliša u Kantonu Sarajevo izaziva kontroverze

U posljednje četiri godine, pitanje zaštite ventilacionih koridora u Kantonu Sarajevo postalo je tema rasprava među vlastima i opozicijom. Ova studija, koju je izradila britanska kompanija Atkins, prvotno je usvojena kada su vlasti činili NiP, SDP, NS, DF, SBB i NBL.

Privremene mjere zaštite

Nakon usvajanja studije, nove vlasti sastavljene od SDA, DF i SBB, donijele su odluku o privremenim mjerama zaštite ventilacionih koridora. Međutim, u maju 2021. godine, vlada u izmijenjenom sastavu (NiP, SDP, NS i NES) oslobodila je te mjere. Opozicija, predvođena SDA, tvrdi da ova odluka otvara vrata izgradnji visokih zgrada na kritičnim lokacijama.

Reakcije i sumnje opozicije

Enver Hadžiahmetović, tadašnji ministar, izjavio je da mjerama zaštite izgubljene mogućnosti za izgradnju. Također je naglasio da će studija utjecaja visokih zgrada na kvalitet zraka postati dio urbanističkog plana. Ipak, neki članovi opozicije i zaštitnici okoliša sumnjaju u to.

Ministar Bošnjak o urbanističkom planu

Postavili smo pitanje ministru Bojanu Bošnjaku o uključivanju studije u urbanistički plan. On je potvrdio da će se situacija iskoristivosti prostora razjasniti. Ukoliko Skupština Kantona Sarajevo prihvati urbanistički plan, navedene metode će se primjenjivati. Bošnjak je naglasio da će simulacije utjecaja visokih zgrada na kvalitet zraka postati obvezne.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -