Ponedjeljak, 28 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHIzložba i Monografija o Zavodu za planiranje razvoja Grada Sarajeva

Izložba i Monografija o Zavodu za planiranje razvoja Grada Sarajeva

Kantonalna podrška važnom projektu

Monografija i izložba o Zavodu za planiranje razvoja Grada Sarajeva predstavljaju rezultat saradnje sa Švicarskim federalnim institutom za tehnologiju u Cirihu (ETHZ) i švicarskim Državnim sekretarijatom za ekonomske poslove (SECO).

Pohvale ministra Bojana Bošnjaka

Kantonalni ministar Bojan Bošnjak (NS) istakao je značaj monografije kao važnog dokumenta koji objedinjuje aktivnosti Zavoda tokom posljednjih 70 godina. “Ovaj rad će pomoći u očuvanju doprinosa svih onih koji su učestvovali u prostornom uređenju Kantona Sarajevo”, naglasio je Bošnjak.

Priprema novih urbanističkih dokumenata

Ministar Bošnjak je otkrio da se pripremaju dva ključna dokumenta. Prvi je urbanistički plan, koji polako dobija konačan oblik. Drugi dokument je novi prostorni plan koji će dodatno unaprijediti planiranje u Gradu Sarajevu.

Transformacija Zavoda kroz decenije

Direktor Zavoda Faruk Muharemović podsjetio je na transformacije koje su se dešavale od 1954. godine. Zavod je prešao put od Urbanističkog zavoda, preko Zavoda za prostorno-urbanističko planiranje, do današnjeg naziva.

Kapitalno djelo s humanu dimenziju

Prema riječima Muharemovića, monografija je kapitalno djelo koje prvi put objedinjuje historiju rada Zavoda. Pored bogatog uvida u prošlost, naglašena je i humana dimenzija, ističući rad urbanista i svih zaposlenika koji su doprinijeli razvoju Sarajeva.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -