Ponedjeljak, 28 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHNova pravila o sudskim taksama: Sarajevski općinski sud traži povećanje

Nova pravila o sudskim taksama: Sarajevski općinski sud traži povećanje

Izmjene u načinu plaćanja sudskih taksi

Općinski sud u Sarajevu inicirao je izmjene odredbi koje se odnose na plaćanje sudskih taksi. Preporučuje se da plaćanje bude omogućeno gotovinski ili bezgotovinski, putem elektronskih sredstava. Ove izmjene su u skladu s propisima o javnim prihodima i elektronskom plaćanju.

Povećanje Tarife sudskih taksi

Osnovni razlog inicijative je povećanje Tarife sudskih taksi u zemljoknjižnim postupcima. Sud je predložio uvođenje kaznene takse za neplaćanje, što bi moglo unaprijediti naplatu sudskih taksi.

Uspostava Registra obračunatih sudskih taksi

Izmjenama Zakona o sudskim taksama propisana je uspostava i vođenje Registra obračunatih sudskih taksi u Kantonu Sarajevo. Ova mjera ima za cilj bolju naplatu taksi i transparentnost u procesima.

Finansijski efekti na Budžet KS

Procjene govore da će dodatni prihodi od tih taksi za Budžet KS u 2025. godini iznositi oko 500.000 KM. U 2026. godini, očekuje se da će taj iznos narasti na oko 750.000 KM.

Javna rasprava o prijedlogu

Ovim povodom, Planirana je javna rasprava koja će trajati 30 dana. Svi zainteresovani građani i organizacije mogu učestvovati i iznijeti svoja mišljenja o predloženim izmjenama.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -