Ponedjeljak, 28 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHOslabljena Kultura Dijaloga u Političkom Okruženju BiH

Oslabljena Kultura Dijaloga u Političkom Okruženju BiH

Kultura Dijaloga

U političkom prostoru Bosne i Hercegovine, kultura dijaloga je gotovo nepostojeca. Rasprava argumentima postala je zaboravljena disciplina, dok su podjele nikad izraženije. Političke stranke su umjesto konstruktivne debate, fokusirane na međusobne obračune i botovske bitke, dok odgovornost ostaje zanemarena.

Politički Blokovi

Među strankama sa hrvatskim predznakom, poput HDZ-a i HNS-a (Hrvatski narodni savez), politička moć je koncentrisana u rukama Dragana Čovića. Njegova dominacija u ovim strankama nakon duge vladavine postavlja izazove za opoziciju, koja je gotovo izolovana.

Srpske Stranke i Njihova Uloga

U entitetu Republika Srpska, srpske stranke pokazuju veću diferencijaciju u odnosu na hrvatske. Ključna politička moć ovdje pripada SNSD-u Milorada Dodika, dok se ostale stranke bore za prepoznatljivost. Opozicija, kao SDS i PDP, zadrži minimalnu moć, prisutnu uglavnom na lokalnom nivou.

Identične Pozicije Opozicije i Vlasti

Unatoč političkim podjelama, vlast i opozicija u RS-u dijele slične stavove o ključnim pitanjima. Ovo uključuje odnos prema ratu, negiranje genocida u Srebrenici i stav prema haškim presudama. Takvo ponašanje dodatno komplikuje mogućnost konstruktivne politike.

Zaključak

Dojam probosanske politike ukazuje da bi s trenutnom opozicijom u RS-u mogla postojati šansa za izgradnju konstruktivnijeg političkog okruženja. Ipak, njihova moć je slabije izražena, s jednim mandatom u državnoj vlasti u posljednjih 18 godina.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -