Ponedjeljak, 28 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHMeđunarodna konferencija o pravnom statusu vakufa u Sarajevu

Međunarodna konferencija o pravnom statusu vakufa u Sarajevu

Univerzitet u Sarajevu organizuje konferenciju

Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu, u saradnji sa Vakufskom direkcijom Islamske zajednice i Univerzitetom Ibn Haldun iz Turske, organizira međunarodnu konferenciju. Tema konferencije nosi naziv “Pravni status vakufa u Bosni i Hercegovini i Republici Turskoj: Komparativna perspektiva”.

Važne teme i izazovi

Ova konferencija bavit će se ključnim pitanjima iz pravne historije te građanskog i upravnog prava. U fokusu su projekti revitalizacije i unapređenja vakufa u Bosni i Hercegovini i Turskoj.

Stručnjaci razmatraju pravne okvire

Direktor Vakufske direkcije, Senaid Zajimović, istaknuo je važnost analize pravnog statusa vakufa. Naglasio je da Bosna i Hercegovina i dalje nema odgovarajući zakon o vakufima.

Pitanje restitucije i zadužbina

Amila Svraka-Imamović, viša asistentica na pravnom fakultetu, naglasila je potrebu za rješavanjem pitanja zadužbina. Istakla je da je restitucija jedan od uslova za ulazak BiH u EU.

Historijski kontekst i reforme

Afra Uysal iz Turske govorila je o historijskom razvoju prava vakufa u Rumeliji i Anadoliji. Ova konferencija pruža priliku za razmjenu iskustava i ideja između BiH i Turske.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -