Ponedjeljak, 28 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHSuđenja za ratne zločine u Bosni i Hercegovini nastavljaju se

Suđenja za ratne zločine u Bosni i Hercegovini nastavljaju se

Optužnica protiv Patkovića

Patković se suočava s optužbama koje se odnose na događaje iz 1993. godine. Prema navodima, on je 26. januara, u prijepodnevnim satima, ubio zapovjednika HVO-a Dusina. Ovo se dogodilo nakon što je Armija BiH ovladala selom Dusina.

Ročište za izjašnjenje o krivnji

Na ročištu zakazanom za četvrtak, 31. oktobra, Patković će imati priliku iznijeti svoju odbranu. Očekuje se da će sud zasjedati radi ispitivanja njegovog stava o krivnji.

Žalba na prvostepene presude

U utorak, 29. oktobra, biće prezentirane žalbe na presude Milomiru Đuričiću i Vukadinu Spasojeviću. Đuričić je osuđen na pet godina, dok je Spasojević dobio 11 godina zatvora.

Upravljanje logorom “Uzamnica”

Đuričić je bio upravnik logora “Uzamnica” od augusta 1992. do aprila 1993. godine, dok je Spasojević bio razvodnik straže. Ovaj logor je bio poznat po zločinima koji su se u njemu događali.

Međunarodna potjernica za Spasojevićem

Sud BiH je odobrio raspisivanje međunarodne potjernice za Spasojevićem nakon što nije bio pronađen na adresi stanovanja. Ove sedmice će se nastaviti i suđenja za ratne zločine u drugim gradovima.

Ova suđenja su od velike važnosti za pravdu i pomirenje u Bosni i Hercegovini, te će javnost pomno pratiti daljnji tok postupaka.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -