Ponedjeljak, 28 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHKomšić: Prijedlog zakona o državnoj imovini ne može biti blokiran

Komšić: Prijedlog zakona o državnoj imovini ne može biti blokiran

Željka Cvijanović ne može uložiti veto

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić, osvrnuo se na Prijedlog zakona o državnoj imovini. Tvrdi da članica Predsjedništva iz reda SNSD-a, Željka Cvijanović, ne može uložiti veto na odluku Predsjedništva. Ovaj prijedlog je usvojen u recentnom zasjedanju.

Kolegij može odbiti razmatranje zakona

Komšić je naglasio da Kolegij Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine može koristiti argumente da ne razmatraju ovaj zakon. Istakao je da nije tačno da je moguće uložiti veto, kako to neki tvrde, posebno u Republici Srpskoj.

Legitimizacija članova Predsjedništva

On je otvorio pitanje legitimiteta članova Predsjedništva u predlaganju zakona. Očekuje da će Kolegij odbiti prijedlog s obrazloženjem nedostatka legitimiteta. Prema njegovim riječima, zakon je kvalitetno pripremljen od strane stručnjaka i oslanja se na presude Ustavnog suda.

Pravo na predlaganje zakona

Komšić je uvjeren da bi, da vlada logika, a ne politizacija, zakon dobio potrebnu podršku. Naglašava da bi parlamentarna većina trebala donijeti odluku temeljem ustavnih osnova i presuda.

Uloga Evropske komisije

U kontekstu trenutnih dešavanja, očekuje se i posjeta predsjednice Evropske komisije, koja bi mogla dodatno uticati na politiku u regionu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -