Ponedjeljak, 28 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHSuđenje Šerifu Patkoviću za ratni zločin počinje 31. oktobra

Suđenje Šerifu Patkoviću za ratni zločin počinje 31. oktobra

Šerif Patković suočava se s optužbama

U Sudu Bosne i Hercegovine, 31. oktobra, nekadašnji komandant Drugog bataljona Sedme muslimanske brigade Armije BiH, Šerif Patković, izjasnit će se o krivnji. Optužen je za ratni zločin počinjen 26. januara 1993. godine u selu Dusina kod Zenice.

Optužbe za zločin u Dusini

Prema optužnici, nakon što su vojnici Armije BiH ovladali Dusinom, Patković je otvorio vatru na zapovjednika Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Ovaj zapovjednik je ranjen i ležao je na tlu kada je lišen života iz neposredne blizine.

Žalbe na presude

U utorak, 29. oktobra, planirano je izlaganje žalbi na presudu Milomiru Đuričiću i Vukadinu Spasojeviću. Đuričić, koji je bio upravnik logora “Uzamnica”, osuđen je na pet godina zatvora, dok je Spasojević, razvodnik straže, dobio 11-godišnju kaznu.

Međunarodna potjernica za Spasojevićem

Sud je ranije raspisao međunarodnu potjernicu za Vukadinom Spasojevićem, koji nije pronađen na adresi stanovanja nakon izricanja presude. Ovo suđenje se održava u kontekstu šireg procesa borbe protiv ratnih zločina u Bosni i Hercegovini.

Nastavak suđenja za ratne zločine

Ova sedmica u Sudu BiH donosi nastavak suđenja za različite ratne zločine, ne samo vezane za slučaj Patkovića. Ova suđenja su od vitalnog značaja za pravdu žrtava rata.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -