Nedjelja, 27 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHForto o reformama: BiH mora preuzeti odgovornost za evropski put

Forto o reformama: BiH mora preuzeti odgovornost za evropski put

Evropska komisija i BiH na “klupi”

Ministar komunikacija i prometa, Edin Forto, komentirao je odluku Evropske komisije. BiH je poslana “na klupu” zbog neusaglašenih reformi. Forto smatra nevjerovatnim da evropski put nije prioritet za političare u zemlji.

Kritika političarima u BiH

Forto naglašava važnost reformi i ambicioznog plana za BiH. Upućuje poziv da se svi u vladi ozbiljno posvete reformama. “Moramo početi usvajati desetine zakona i akata kako bismo ispunili evropske standarde,” kaže Forto.

Susret sa američkim zvaničnicima

Tokom boravka u Vašingtonu, Forto se susreo sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara za zapadni Balkan, Aleksanderom Kazanovom. Ovaj susret potvrdio je posvećenost SAD stabilnosti BiH i najavio sankcije za one koji ugrožavaju ustavni poredak.

Odgovor na klimatske promjene

Na okruglom stolu o klimatskim promjenama, Forto je govorio o računu ekoloških problema. “Poplave i suše su se učetverostručile u posljednjim godinama,” ističe. Potrebna su značajna ulaganja kako bismo smanjili rizike.

Privatni sektor i razvoj

Ministar je razgovarao i o potencijalima privatnog sektora u BiH. Predložio je javno-privatno partnerstvo u različitim projektima, kao što je upravljanje javnom rasvjetom.

BiH kao donator

Forto se sastao i s predstavnicima Međunarodnog udruženja za razvoj. BiH je postala donator ovog fonda, čime pokazuje napredak od primanja humanitarne pomoći do pomaganja drugim državama.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -