Nedjelja, 27 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHBosna i Hercegovina na putu ka demokratizaciji i pridruživanja EU i NATO-u

Bosna i Hercegovina na putu ka demokratizaciji i pridruživanja EU i NATO-u

Podjela vlasti u Bosni i Hercegovini

Podjela vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku je osnovna odlika modernih demokratskih sistema. Bosna i Hercegovina teži da postane punopravan član Europske unije i NATO saveza.

Izazovi na putu prema reformama

U svojoj borbi za članstvo, Bosna i Hercegovina suočava se s brojnim preprekama. Posebno su zabrinjavajući napadi na pravosudni sistem od strane retrogradnih političkih centara.

Neophodna nezavisnost pravosudnog sistema

SUD Bosne i Hercegovine mora ostati nezavistan i zaštićen od svih političkih utjecaja. Pritisci na Sud, posebno nakon nepopularnih odluka, postaju sve jači.

Uloga Ustavnog suda

Ustavni sud je ključna institucija koja čuva stabilnost političkog i pravnog sistema u zemlji. Njegove odluke, uključujući ukidanje izbornog zakona RS, moraju se poštovati.

Podrška Uredu visokog predstavnika

Ured visokog predstavnika je još uvijek važan za Bosnu i Hercegovinu. Iako postoje različita mišljenja o OHR-u, njegov doprinos stabilnosti institucija je neupitan.

Poziv na jedinstvo

Klub Naroda i Pravde poziva javnost na očuvanje institucija i vraćanje fokusa na zajedničke ciljeve, članstvo u EU i NATO. BRICS nije alternativa za našu zemlju.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -