Nedjelja, 27 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHČišćenje Bistričkog potoka u sklopu izgradnje Trebević Hillsa

Čišćenje Bistričkog potoka u sklopu izgradnje Trebević Hillsa

Radnici uklanjaju prepreke iz Bistričkog potoka

Tokom proteklog vikenda izvršeno je čišćenje dijela Bistričkog potoka. Ova akcija se odvijala na dionici ispod planirane izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa Trebević Hills. Radnici su koristili različite alate i mašine kako bi uklonili veći dio materijala sa terena.

Obrušene stijene i zaštita okoliša

Tokom čišćenja primijećene su samo nekoliko obrušenih stijena koje su potekle sa gradilišta. One su zauzimale mali dio korita potoka. Iz Trebević Hillsa navode da je teško vjerovati kako su te stijene mogle uzrokovati zastoj u protoku vode. Raspoložive stijene su razbijene i uklonjene, dok će ostale biti minirane zbog nedostatka pristupa velikim mašinama.

Posvećenost zaštiti okoliša

Ove aktivnosti predstavljaju posvećenost zaštiti okoliša i primjeni visokih standarda sigurnosti. Podsjećaju da je ovo drugo čišćenje u okviru njihovih resursa. Prvo je obavljeno u novembru i decembru 2023. godine, prije započinjanja radova na izgradnji.

Izvlačenje debala i buduće akcije

Tokom prvog čišćenja zatečen je veliki broj debala u potoku, a njihovo uklanjanje je bilo zahtjevno. Trebević Hills naglašava da nikada nisu odlagali iskopani materijal na deponijama iznad Curinih njiva. Ukoliko vlasti ne poduzmu mjere, spremni su intervenirati sredstvima za sanaciju pomjeranja tla.

Nema razloga za paniku

U vezi s potencijalnim klizištima u Sarajevu, problem se može javiti na području Republike Srpske. Stručnjaci savjetuju građane da ostanu smireni.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -