Nedjelja, 27 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHNevjerovatna vrijednost srebrnih kovanica: Podsjetnik na prošlost evropskog numizmatike

Nevjerovatna vrijednost srebrnih kovanica: Podsjetnik na prošlost evropskog numizmatike

Razvoj kovanja kovanica u Evropi

U periodu do kraja šezdesetih godina prošlog vijeka, srebrne kovanice bile su u širokoj upotrebi. U nekim evropskim zemljama, ovu praksu su zadržali sve do sredine sedamdesetih. Međutim, s prelaskom na bakar-nikl legure, ovaj luksuz je postao sve rijedak.

Švicarske srebrne kovanice

Primjerice, švicarska kovanica od 5 franaka nekad je sadržavala 90% srebra. Godine 1969. ta se kovanica počinje kovati od bakar-nikla, smanjivši svoju težinu i vrijednost.

Francuski i njemački novac

Francuska je također imala srebrne kovanice poput 100 franaka koje su se koristile do 2001. Njemačka kovanica od 5 maraka bila je slična, ali je svoj sastav promijenila 1974. godine.

Činjenice o jugoslavenskim kovanicama

Nakon Drugog svjetskog rata, SFR Jugoslavija je prešla na aluminij i kombinaciju bakar-nikl. Samo Hrvatska je zadržala visok nivo kovanja, dok su Srbija i Sjeverna Makedonija usvojile jeftinije materijale.

Numizmatika kao sveprisutni trend

Danas su brojne srebrne kovanice od nekadašnjeg bogatstva, predmet žudnje kolekcionara. Sakupljanje metalnih kovanica postaje sve popularnije na Balkanu.

Vrijedni primjerci i tržište

Neki kovanice, poput albanskih 20 franga iz kraljevine, dostižu cijene i do 3.000 eura. Ova kovanica, iz 1926. i 1927. godine, sadrži 90% zlata.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -