Subota, 26 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHGeopolitički izazovi Bošnjaka: Osvrt prof. dr. Amira Karića

Geopolitički izazovi Bošnjaka: Osvrt prof. dr. Amira Karića

Geopolitička realnost Bošnjaka

U posljednjem broju časopisa Preporod, prof. dr. Amir Karić analizira geopolitičke izazove s kojima se suočavaju Bošnjaci. Njegovo promišljanje reflektuje razočaranje Bošnjaka prema Zapadu.

Iznevjerena očekivanja

Karić ističe kako je politički svijet Zapada razočarao Bošnjake, počevši od embarga na oružje tokom agresije. Također kritikuje dejtonski Ustav koji je onemogućio razvoj Bosne i Hercegovine. Ovaj ustavni okvir dodatno čini Bošnjake ranjivima.

Manipulativni narativi

U svom osvrtu, profesore spominje manipulativne poruke koje se šire preko društvenih mreža. Video snimak na Viberu koristi glas umjetne inteligencije kako bi ukazao na greške Zapada. Karić podvlači da se iza ovih navoda krije namjera da se Bošnjaci okrenu Istoku.

Opasnost od zaoštravanja odnosa

Jedan od ključnih problema je tendencija da se naglašavaju prijateljski odnosi s muslimanskim zemljama, dok se zanemaruje realnost da je Bosna i Hercegovina integrirana u zapadne strukture. Karić upozorava na moguće negativne posljedice ovog pristupa.

Kolektivna budućnost Bošnjaka

Prema Kariću, prioritete Bošnjaka trebaju biti izgradnja efikasne države, ekonomski razvoj i jednakopravnost svih građana. Ova vizija budućnosti ne smije biti zasnovana na izolaciji ili vjerskoj pripadnosti.

Potrebna racionalnost u donošenju odluka

Na kraju, Karić naglašava važnost racionalnog pristupa u donošenju odluka koje će oblikovati budućnost Bošnjaka. Odbacivanje manipulacija i fokus na stvarne interese su od suštinske važnosti.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -