Subota, 26 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHKazne za saobraćajne prekršaje u Kantonu Sarajevo dolaze sa značajnim kašnjenjem

Kazne za saobraćajne prekršaje u Kantonu Sarajevo dolaze sa značajnim kašnjenjem

Problematika kašnjenja kazni

U Kantonu Sarajevo, vozači često primaju kazne za saobraćajne prekršaje sa kašnjenjem koje ponekad iznosi i do godinu dana. Stručnjaci ističu da je uzrok ovakvih kašnjenja nedovoljno kapacitiranost nadležnih organa, uz veoma česte prekršaje.

Rad nadležnih organa

Obrada prekršaja i izdavanje prekršajnih naloga vrši se u rokovima propisanim Zakonom o prekršajima BiH, navode iz MUP-a Kantona Sarajevo. Policijski službenici se suočavaju s velikim brojem prekršaja, što otežava pravovremeno procesuiranje.

Uloga vozača

Uprava policije MUP-a KS naglašava da odgovornost za ponašanje vozača ne leži isključivo na organima. Vozači moraju poštovati saobraćajne propise, čak i kada nema aktivne kontrole.

Mjere za ubrzanje procesa

Kako bi se smanjilo vrijeme obrade prekršaja, navedene su mjere unapređenja kapaciteta MUP-a. Vozači će sada moći lično predati obavijest o prekršaju kako bi odmah dobili prekršajni nalog.

Preporuke stručnjaka

Mirzet Sarajlić, sudski vještak, upozorava na potrebu smanjenja broja prekršaja i povećanja kapaciteta MUP-a. Ukazuje na to da se kazne ne izriču samo kada dođe do nezgoda, već i zbog kršenja propisa.

Potrebna automatizacija sistema

Stručnjaci smatraju da Bosni i Hercegovini nedostaje elektronski sistem za automatsko izdavanje prekršajnih naloga. Takav sistem bi mogao značajno ubrzati proces i smanjiti broj ponovljenih prekršaja.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -