Subota, 26 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHSarajevo uvodi novine u biciklistički saobraćaj uz podršku Njemačke

Sarajevo uvodi novine u biciklistički saobraćaj uz podršku Njemačke

Promocija ekološki prihvatljivog prijevoza

Vlada Kantona Sarajevo nedavno je najavila inicijativu za promociju održivih oblika prijevoza. Cilj je podstaknuti korištenje bicikala kao ekološki prihvatljivog sredstva za prijevoz.

Finansijska pomoć iz Njemačke

Njemačka je finansirala postavljanje brojača biciklista kroz projekat ProSUMP. Ovaj projekat sprovodi Njemačka agencija za međunarodnu saradnju (GIZ) u saradnji s Ministarstvom saobraćaja Kantona Sarajevo i Gradom Sarajevo.

Vrednovanje biciklističkog saobraćaja

Brojač će bilježiti broj biciklista koji koriste biciklističke staze. Ovi podaci će biti dragocjeni za buduće planiranje infrastrukture koja odgovara potrebama građana.

Unapređenje biciklističke infrastrukture

Ovaj brojač će se nadopuniti “otokom mobilnosti” kod Olimpijskog bazena Otoka. Ova lokacija uključuje natkriveni parking za bicikle, biciklističku stazu, pametne klupe i punjače za električna vozila.

Plan održive urbane mobilnosti

Pilot-projekat je dio inicijative prema planu održive urbane mobilnosti Kantona Sarajevo (SUMP). GIZ je podržao izradu ovog važnog strateškog dokumenta.

Izjave odgovornih

Ministar saobraćaja Adnan Šteta (SDP) je naglasio važnost unapređenja biciklističke infrastrukture. Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić (SDP) ističe ovaj projekat kao ključ za održiviju budućnost grada.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -