Subota, 26 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHTomislav Sokol: Podrška EU za BiH ključna za stabilnost regiona

Tomislav Sokol: Podrška EU za BiH ključna za stabilnost regiona

Podrška BiH od strane EU

U nedavnom intervjuu za Dnevnik RTV Herceg-Bosne, Tomislav Sokol, hrvatski zastupnik u Evropskom parlamentu, govorio je o važnosti podrške Evropske unije za Bosnu i Hercegovinu. Sokol je istakao da posjeta predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen šalje jasnu poruku podrške zemljama zapadnog Balkana, sa posebnim naglaskom na BiH.

Jačanje prisutnosti EU u BiH

Sokol je naglasio da EU nastavlja jačati svoju prisutnost u BiH, kako bi izbjegla utjecaj trećih zemalja kao što su Rusija, Turska i Kina. Prema njegovim riječima, ovo pokazuje da BiH nije ostavljena sama sebi.

Upitna politika drugih naroda

Hrvatski zastupnik je ukazao na to da Hrvati u BiH gledaju prema Evropi bez skrivenih namjera. S druge strane, političke elite drugih naroda često gravitiraju prema vanjskim silama, što predstavlja ozbiljan izazov.

Kritika EU pristupa prema Srbiji

U kontekstu geopolitičkih napetosti, Sokol je kritikovao pristup EU prema Srbiji, ističući da takav pristup jača ruski utjecaj u regionu. On je također naglasio licemjerje u vezi sa recentnim događajima, poput napada u Bosanskoj Krupi, ističući potrebu za većom prisutnošću EU.

Nadam se političkoj katarzi

Na kraju, Sokol je izrazio nadu da će bošnjačke političke elite prihvatiti suradnju s Hrvatima. Istakao je da je potrebno prevazići “unitarnu BiH” i uspostaviti ravnopravnu saradnju unutar države.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -