Subota, 26 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHUnapređenje radnih uslova ili diskriminacija radnika? Nova zakonska rješenja u sektoru trgovine

Unapređenje radnih uslova ili diskriminacija radnika? Nova zakonska rješenja u sektoru trgovine

Federalno ministarstvo rada reaguje

Namjera predloženih izmjena zakona u sektoru trgovine je unapređenje radnih uslova. Ministarstvo trgovine želi omogućiti jedan neradni dan u sedmici za radnike. Cilj je postići bolju ravnotežu između privatnog i poslovnog života.

Upozorenje na kršenje prava radnika

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike je reagovalo na izjave ministra unutrašnje trgovine, Amira Hasičevića (Naša stranka). Ističu da razumiju potrebu za regulacijom radnog vremena, ali upozoravaju na moguće kršenje radnih prava.

Nedostatak uključivanja u izradu zakona

Iz Ministarstva rada napominju da nisu bili uključeni u izradu zakona. Predložene odredbe nisu uzimale u obzir prava radnika i nisu bile usklađene sa Zakonom o radu.

Diskriminacija po osnovu lokacije i posla

Ministarstvo upozorava da su predložene izmjene diskriminatorne. Odredbe su zasnovane na geografskoj lokaciji trgovinskih objekata i vrsti posla. To posebno utiče na velike trgovačke lance.

Pitanje radnog vremena pod nadležnošću Zakona o radu

Iz Ministarstva naglašavaju da se pitanje radnog vremena ne može rješavati Zakonom o unutrašnjoj trgovini. Ovo pitanje je isključivo u nadležnosti Zakona o radu, koji jasno definiše prava radnika.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -