Petak, 25 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHBesplatna vakcina protiv sezonske gripe dostupna u Federaciji BiH

Besplatna vakcina protiv sezonske gripe dostupna u Federaciji BiH

Imunizacija zdravstvenih radnika i prioritetnih skupina

U Federaciji Bosne i Hercegovine, vakcina protiv sezonske gripe ostaje besplatno dostupna. Ova vakcinacija prvenstveno je namijenjena zdravstvenim radnicima. Osim njih, određena količina vakcina dostupna je i za stanovništvo koje ulazi u prioritetne skupine.

Prioritetne skupine za vakcinaciju

Osobe starije od 65 godina su među prioritetnim skupinama za imunizaciju. Takođe, štićenici domova za starije osobe i radnici u ovim institucijama takođe dobivaju ovu vakcinu. Osobe sa hroničnim bolestima, uključujući djecu, takođe će imati priliku da se vakcinišu. Ovo se posebno odnosi na djecu sa oštećenjima plućne funkcije.

Trudnice i bliske osobe

Imunizacija obuhvata i trudnice, koje su izložene visokom riziku od komplikacija. Ukoliko se neka osoba, koja treba primiti vakcinu, zbog svog zdravstvenog stanja ne može cijepiti, njihovi kućni kontakti mogu primiti vakcinu umjesto njih.

O važnosti imunizacije

Imunizacija protiv sezonske gripe važna je za zaštitu ugroženih skupina. Uzimajući u obzir brojna hronična oboljenja, ova vakcina može značajno smanjiti rizik od ozbiljnih komplikacija.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -