Petak, 25 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHOsnaživanje braniteljica ljudskih prava u BiH kroz saradnju i podršku

Osnaživanje braniteljica ljudskih prava u BiH kroz saradnju i podršku

Uloga Savjetodavnog odbora za zaštitu braniteljica ljudskih prava

Događaj posvećen braniteljicama ljudskih prava održan je za predstavnike civilnog društva u BiH. Cilj je bio informisati ih o statusu i izazovima s kojima se suočavaju ove žene. Takođe, aktivnost je imala za cilj jačanje saradnje između organizacija i institucija na unapređenju prava braniteljica.

Osnivanje Savjetodavnog odbora

Savjetodavni odbor za zaštitu braniteljica ljudskih prava osnovan je u januaru 2023. godine. Odlukom ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, Odbor okuplja članove iz različitih institucija i nevladinih organizacija. Uključuje predstavnike Ministarstva za ljudska prava, Agencije za ravnopravnost spolova i Institucije ombudsmena, između ostalih.

Podrška nevladinog sektora

Nina Mišković, predsjednica Odbora, naglasila je važnost saradnje sa nevladinim organizacijama. One pružaju ključnu podršku Odboru. Fondacija lokalne demokratije posebno se ističe u ovom kontekstu. Njihova uloga doprinosi postizanju boljih uslova za braniteljice ljudskih prava.

Planovi za budućnost

Savjetodavni odbor planira povećati saradnju između vlasti i nevladinog sektora. Cilj je učiniti njegov rad vidljivijim i prepoznatljivijim. Time se želi pomoći braniteljicama u njihovoj misiji. Uključivanje različitih sektora u društvu ključno je za jačanje zaštite prava braniteljica.

Projekat podržan od strane Kraljevine Nizozemske

Događaj je dio projekta “Braniteljice ljudskih prava zaštićene u praksi i politikama.” Implementira ga Fondacija lokalne demokratije uz podršku Kraljevine Nizozemske kroz MATRA program.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -