Petak, 25 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHUrsula von der Leyen o budućnosti Bosne i Hercegovine

Ursula von der Leyen o budućnosti Bosne i Hercegovine

EU kao partner BiH

Predsjednica Evropske komisije, Ursula von der Leyen, nedavno je istakla važnost Evropske unije kao partnera Bosni i Hercegovini tokom svoje posjete Jablanici. Ona je podsjetila na dva ključna EU plana koja su bila od pomoći našoj zemlji, a to su Fond solidarnosti i Mehanizam civilne zaštite.

Sućut žrtvama poplava

Von der Leyen je izrazila sućut porodicama žrtava koje su stradale u razornim poplavama koje su pogodile BiH početkom oktobra. Ova prirodna katastrofa ostavila je dubok trag na domaće stanovništvo, a EU je pokazala solidarnost kroz svoje mehanizme pomoći.

Put BiH ka EU

U nastavku svog obraćanja, Von der Leyen se osvrnula i na EU put Bosne i Hercegovine. Istaknula je da je naša država u proteklim mjesecima učinila mnogo napretka. “Bilo je teško, ali uz mnogo teškog rada, BiH je uspjela dobiti kandidatski status”, naglasila je.

Historijski trenutak za BiH

Predsjednica je posebno istakla da je odluka država članica o otvaranju pregovora historijski događaj za Bosnu i Hercegovinu. To je rezultat predanosti građana koji jasno znaju kakvu budućnost žele.

Izazovi pred BiH

Ursula von der Leyen je također naglasila da pred Bosnom i Hercegovinom postoji još mnogo posla. Ključno je raditi na stvarima koje će doprinijeti evropskoj integraciji i jačanju državnih institucija.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -