Petak, 25 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHSigurnosna situacija u Sarajevu na kušnji: Pećanac upozorava na kriminal i političku...

Sigurnosna situacija u Sarajevu na kušnji: Pećanac upozorava na kriminal i političku korupciju

Učenjak o sigurnosti u Sarajevu

Nermin Pećanac, bivši ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, iznio je zabrinjavajuće podatke o sigurnosnoj situaciji u gradu. Tokom gostovanja u emisiji “Crvena olovka”, istakao je da stanje sigurnosti nije zadovoljavajuće.

Pucnjave i porodično nasilje

Pećanac je naglasio da se, uprkos brojnim incidentima, ništa nije uradilo u pogledu racionalizacije kriminala. Mnoge pucnjave i slučajevi porodičnog nasilja obeležavaju svakodnevicu Sarajeva.

Policija i organizirani kriminal

Iako pohvaljuje rad policije, Pećanac smatra da je rukovodstvo nedovoljno efikasno. “Kriminalci se osjećaju sigurnima, dolaze iz susjednih zemalja”, naglasio je.

Uticaj politike na bezbjednost

Pećanac se osvrnuo i na vezu između politike i kriminala, ističući da su neki pojedinci iz policije i politike upleteni u organizovani kriminal. “Politika je ispolitizirala bezbjednosni sektor”, rekao je.

Preporuke za poboljšanje sigurnosti

Bivši ministar sugerira povećanje broja policajaca na ulicama i efikasnije zakone kao ključne korake prema poboljšanju stanja. Također, upozorio je na važnost istraživanja nelegalnih aktivnosti.

Apel za promjene

Pećanac je zaključio da građani ne bi trebali biti taoci trenutnih politčkih nesuglasica. Naglasio je potrebu za hitnim reformama u sistemu bezbjednosti, kako bi se zaštitili interesi građana.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -