Četvrtak, 24 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiRegijaOptuženi za ratne zločine Slobodan Peković pušten da se brani sa slobode

Optuženi za ratne zločine Slobodan Peković pušten da se brani sa slobode

Pekovićevo oslobađanje nakon tri godine bez presude

Nakon što je Viši sud Crne Gore u protekle tri godine izostavio presudu, Slobodan Peković, optužen za ratne zločine, pušten je da se brani sa slobode. Prema zakonima Crne Gore, pritvor se ukida ukoliko se ne izrekne prvostepena presuda u tom vremenskom periodu.

Reakcije na oslobađanje

Poslanica Bošnjačke stranke, Kenana Strujić Harbić, ocijenila je ovaj potez skandaloznim. Izrazila je sumnju u sposobnost tužilaštva i sudstva da efikasno procesuiraju slučajeve ratnih zločina.

Kontekst optužbi protiv Pekovića

Slobodan Peković je uhapšen u oktobru 2021. godine po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva. Optužen je za zločine počinjene u Foči 1992. godine, uključujući ubistvo Muja i Emina Šabanovića, kao i silovanje.

Negiranje krivice i zdravstveni problemi

Peković je na suđenju, koje je počelo u septembru 2022. godine, negirao sve optužbe. Tijekom suđenja, njegovi branioci su isticali Pekovićevo loše zdravstveno stanje, tražeći oslobađanje iz pritvora.

Posljedici dugotrajnog procesa

Evropska komisija je u izvještaju iz 2023. godine zatražila bolje rezultate u procesuiranju ratnih zločina od crnogorskog pravosuđa. Međunarodni rezidualni mehanizam naglasio je da pravda za ratne zločine u Crnoj Gori tek započinje.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -