Četvrtak, 24 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHDodik se sastao sa Lavrovom i Guteresom na samitu BRICS-a u Kazanju

Dodik se sastao sa Lavrovom i Guteresom na samitu BRICS-a u Kazanju

Meeting u Kazanju

Predsjednik manjeg bh. entiteta Republika Srpska, Milorad Dodik, imao je značajan sastanak u Kazanju. Susreo se sa šefom ruske diplomatije, Sergejom Lavrovom, i generalnim sekretarom UN-a, Antonijom Guteresom. Ovaj susret se odvio na prijemu koji je organizovao ruski predsjednik Vladimir Putin povodom samita BRICS-a.

Prijateljski odnosi

Dodik je na društvenoj mreži X izrazio radost zbog susreta. Naglasio je da je ministar Lavrov ponovio kako “Rusija i Republika Srpska imaju dobre i prijateljske odnose”. Ova izjava dodatno osnažuje veze između RS i Rusije, koje su već dugi niz godina prisutne.

Razgovori s vrsnim zvanicama

Na svečanom prijemu u Kazanju, Dodik je imao priliku razgovarati i sa drugim visokim zvanicama. Pored Lavrova, susreo se i sa Antonijom Guteresom, što dodatno ukazuje na međunarodnu važnost ovog događaja. Slični sastanci predstavljaju priliku za jačanje saradnje na nekoliko nivoa.

Ovaj susret dolazi u vrijeme kada su politički odnosi između RS i drugih država pod povećanim nadzorom. Kako se situacija razvija, Dodikova izjava o prijateljskim odnosima s Rusijom može imati dalekosežne posljedice za regionalnu politiku.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -