Utorak, 22 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHBećirović: Državna imovina pripada isključivo Bosni i Hercegovini

Bećirović: Državna imovina pripada isključivo Bosni i Hercegovini

Predsjedništvo BiH usvaja prijedlog Zakona o državnoj imovini

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Denis Bećirović, istakao je da državna imovina reflektira suverenitet BiH. Ova imovina ne pripada entitetima, već isključivo državi Bosni i Hercegovini.

Značaj zakona za državnost

Bećirović je naglasio da BiH, kao članica Ujedinjenih nacija, mora imati sve prerogative nezavisne države, uključujući državnu imovinu. Ove informacije objavio je na društvenim mrežama nakon sjednice Predsjedništva.

Utvrđen prijedlog zakona

Na današnjoj sjednici, usvojen je prijedlog Zakona o državnoj imovini koji će biti upućen Parlamentarnoj skupštini BiH. Ovo je prvi put da Predsjedništvo BiH usvaja zakon koji reguliše ovu oblast, što je posebno značajno.

Opozicija i podrška unutar Predsjedništva

Prijedlog zakona uvršten je na dnevni red na zahtjev Bećirovića i člana Predsjedništva, Željka Komšića. Za zakon su glasali Bećirović i Komšić, dok je članica Željka Cvijanović bila protiv. Ona tvrdi da Predsjedništvo nije ovlašteni predlagač zakona izvan svojih nadležnosti.

Prava vlasništva i korištenje imovine

Prema obrazloženju, Bosna i Hercegovina, kao pravni sljednik Republike BiH, ima pravo vlasništva na svu državnu imovinu. Entiteti i drugi nivoi vlasti mogu koristiti imovinu koja im je potrebna za vršenje svojih nadležnosti.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -